Johannes är tillbaka i livet

 


Pappas frisyr får en sista finish.
Bild: Päivi Karjalainen

 

I dag mår Johannes mycket bättre än för ett år sedan.

”Jag har visserligen tvingats vara borta från arbetslivet i nästan fem år. Tiden har i stort gått åt till att rehabilitera mig. Det har hänt så stora saker. Slutsumman är att den här sjukdomen är en del av mig. Men jag som människa är mer än den.”

En idé, som den stilmedvetne Johannes även har en smula erfarenhet av, handlar om modelljobb. Han funderar på kommersiellt samarbete med företag på sociala medier. Kanske som influenser. Hans Instagramsida ger en god bild av hans ljusa personlighet. Där hittar man också hans professionellt redigerade videor.

”Jag gillar också att klippa hår. Jag har se­dan tonåren kört saxen genom egna och andras släktingars hår. Jag tar bilder och videor både före och efter friseringen. Sen lägger jag upp dem på sociala medier.”

”Jag är ganska kapabel inom olika konstnärliga områden. Ibland är det svårt att veta vilket yrke man till slut vill ägna sig åt.”

 

Johannes sjukdom har närmat far och son varandra.

”Nuförtiden är vi öppnare. Pratar mera om känslor med varandra. Och går ofta till träningslokalen tillsammans”, berättar de.

Numera pryds Niklas hand av tatueringen Nothing else matters och datumet 2.2.2022. Samma datum återfinns naturligtvis också på Johannes hand.

”Det var fantastiskt att kunna hjälpa pojken”, säger far.

”Tack pappa”, svarar Johannes.

 

IgA-nefropati


är en njursjukdom vid vilken immunglobulinet A-protein ansamlas i njurarna och vållar en inflammation. Denna kan med tiden inverka på njurarnas förmåga att filtrera blod.

Även om sjukdomens upphov inte är säkert påvisat härrör det vanligen från en funktionsstörning i immunsystemet. Här är några möjliga faktorer som kan bidra till utveckling av IgA-nefropati:

 

Ärftlighet: Genetiska faktorer kan göra en individ disponibel för IgA-nefropati. Om en familjemedlem har haft denna sjukdom kan risken vara större.

 

Infektioner: Vissa infektioner, särskilt i andningsvägarna, kan utlösa en IgA-nefropati. Man har upptäckt samband mellan streptokockinfektioner och denna åkomma.

 

Autoimmunreaktioner: IgA-nefropati uppstår ofta i samband med reaktioner, där immunsystemet angriper egen vävnad. Detta kan leda till ansamling av A-protein i njurarna.

 

Miljöfaktorer: Miljöfaktorer som kost samt exponering för vissa ämnen kan inverka på risken för IgA-nefropati.

Det bör betonas att även om dessa faktorer kan öka risken, så är det definitiva upphovet till sjukdomen inte klarlagt.

TEXT: Susanne Strömberg