Livets bästa tid är nu

Nuförtiden är jag tacksam för allt, till och med för min sjukdom

 

Efterhand blev Merja en synlig profil inom Hjärnförbundet.

Den vägen blev hon 2018 delaktig i föreställningen ”Använd hjärnan!” (fi. ”Aivot narikasta!”) om hjärnhälsa i vetenskapscentret Heureka. I utställningen, som var ett tvåårigt samarbete mellan Hjärnförbundet och Heureka, fick Merja redogöra för sin sjukdomshistoria i digital form. Utställningen har senare visats även i Tyskland.

För sex år sedan dök en intressant annons upp på Facebook. En castingfirma sökte medhjälpare till Klaus Härös film ”Okänd mästare”. Merja tycker om att spela teater och var redo för nya äventyr.

”Jag fick en roll som konstkritiker och framträdde i fyra scener i filmen”, upplyser Merja med glänsande ögon.

Att finnas med på film höjde självkänslan rejält. Merja klarade galant av sin roll och övervann sin rädsla för att uppträda.

Merja var även med i Tommi Korpelas stjärnspäckade miniserie ”M/S Romantic”, som bland annat visats av Yle.

”Jag spelade en roll som bröllopsgäst, njöt av att få klä ut mig vackert, sminka mig och sätta upp håret.”

Merja har även synts i reklam på teve fyra gånger, senast i en reklamsnutt för Snellmans köttbullar.

 

Merja är tacksam för att hon nu mår så bra. Men det tog femton år att återhämta sig.

”Till symtomen hör fortfarande små utmaningar för mitt minne. Mitt tal störs av en lätt afasi. Jag tappar ofta saker”, sammanfattar Merja med tilläggskommentaren ”men det är inte så farligt.”

När Merja var 26 år dog hennes egen mor bara 56 års gammal av just en hjärnblödning. Eftersom samma sjukdom uppträtt i två generationer har Merjas alla fyra barn testats, lyckligtvis utan att samma disposition hittats hos dem.

Men denna ettriga och uthålliga kvinna tar ingenting för givet.

”Jag vet ju aldrig när jag vaknar på morgonen om jag har fast mark under fötterna. Men jag stiger upp och prövar. Nuförtiden är jag tacksam för allt, till och med för min sjukdom. Mitt motto är att livet är här och nu. Jag lever verkligen min bästa tid just nu!”

Är Merja rädd för döden efter en sådan här erfarenhet?

”Det är jag inte. Döden är säkert samma sak som sömn. Och sömn är lite grann som död.”

”Egentligen märks Merjas sjukdom inte längre. Vi njuter av livet och är tacksamma för varje ny dag”, säger Gunder.

 


Merja och Gunder saknar inga resor till södern. Hemma är bäst, och den bästa tiden är nu.
Bild: Jan Sandvik

 

Till livskvaliteten hör att gå tillsammans på teater och på konserter.

Bägge två är händiga. Merja syr och stickar nästan alla sina kläder själv. Till och med av gardiner blir det snygga kläder. På väggen till vindstrappan har Gunder hängt omkring 60 olika slidknivar, hälften av egen tillverkning.

Gamla föremål har de gott om. På väggen sticker bland annat en hundra år gammal röd telefon ut. I sitt rum har Merja en gammaldags frisörstol. Hon klipper fortfarande håret på några av sina vänner. Och så förstås Gunders hår.

Paret framhåller vikten av att vardera parten får tid för sig själv, lämnar plats för den andra att syssla med sitt eget.

Enligt Gunder har Merjas insjuknande bidragit till att relationen fördjupats. De har lärt sig att sätta värde på små vardagliga saker – som frukostar på bakgården.

Tyvärr kvarstår en kronisk smärta i Merjas fot. Gunder har lovat att massera den varje dag, så att hon slipper ta värktabletter.

Kan man visa att man bryr sig om varandra på ett vackrare sätt?

”Det är väldigt viktigt, Gunder, att också du framträder i den här historien”, förklarar Merja.

”Jaha du. Och jag som kom med i det här för din skull, för att stötta dig. Egentligen hade jag tänkt hålla mig i bakgrunden”, svarar Gunder.

TEXT: Susanne Strömberg