De åtta månaderna beskrivs som en rekordsnabb tidtabell, en indikator på att båda delegationerna var optimalt tillsatta.
Av de 38 sidorna i avtalet är en del rena formaliteter, medan andra frågor krävde betydligt större insatser och ibland även tuffa armbrytningar.
Mikael Antell talar om hundratals komplexa frågor som måste lösas och konsten att hitta en balans mellan USA:s vilja och vår egen suveränitet, lagar och EU-lagstiftning. Det fanns tillfällen när lite mer oväntade frågor var nära att fälla allt.
”En sak som vi exempelvis fastnade länge på var den amerikanska försvarsmaktens koncept för att förse sina trupper med mat och mediciner i utlandet.”
”I USA finns en lång tradition av att det egna manskapet ska försörjas av hemlandet. Här stötte vi på utmaningar i form av EU:s importregler, men också denna fråga löste sig. Även Ålands särställning krävde en hel del redogörelser.”
Att Finland nu försvarspolitiskt ligger ett steg närmare USA innebär också ett guldläge för näringslivet. Inom diplomatkretsar är det en etablerad sanning att säkerhetspolitik gynnar business, och Natomedlemskapet sägs redan nu ha stärkt varumärket Finland.
”Vi ser ett växande intresse för vårt teknologiska kunnande till exempel inom kvantteknologi och telekom, för finska innovationer inom energiteknologi, hållbarhet och grön omställning, samt för gruvdriften och vårt kärnkraftskunnande.”
Nu kommer Mikael Antell in på det andra stora området i hans dagliga arbete – att marknadsföra sitt hemland. Senare samma dag ska han prata inför Finlands honorärkonsuler, men den här gången dessvärre via video.
”Jag älskar att föreläsa, men jag gör mig helt klart bäst live. Onlineförläsningar ger varken mig eller publiken samma känsla.”
Med tanke på det får han anses vara på rätt ställe. Utrikesministeriet är kanske den institution som minst av alla gått över till distansjobb och digitala möten.
”Mycket av det vi arbetar med handlar om så känslig information att det mesta behöver ske öga mot öga. Tack och lov.”
Fem viktiga saker om DCA-avtalet
- Är ett bilateralt försvarsavtal mellan USA och Finland som slår fast spelreglerna för försvarssamarbetet och reglerar den amerikanska militärens agerande på finsk mark.
- Reglerar även vem som utreder och dömer brott som begås av amerikaner på finländsk mark, visumfrihet och skatteregler för soldater, lagring av material samt var amerikanska trupper kan vistas och bygga infrastruktur.
- Avtalet är ett komplement till Finlands Natomedlemskap. Ett tjugotal andra länder har liknande avtal med USA.
- DCA står för Defence Cooperation Agreement.
- Avtalet godkändes i riksdagen i juli 2024, efter att grundlagsutskottet, lagutskottet och försvarsutskottet gett sina utlåtanden.
Vill du läsa mera? Utrikesministeriet har samlat ett fråga-svar-batteri: um.fi/fragor-och-svar-om-dca-avtalet
Källa: Utrikesministeriet, Hufvudstadsbladet
Mikael Antell
Vad: Diplomat och biträdande generaldirektör för politiska frågor vid utrikesministeriet.
Vem: Född och uppvuxen i Vasa, där familjen fortfarande har sin sommarstuga. Gift med Sonja, paret har två vuxna söner.
Bakgrund: Är statsvetare i grunden och har varit anställd av Utrikesministeriet sedan 1995. Var tidigare minister vid Finlands ambassad i Stockholm och under åren 2018–2022 Finlands ambassadör i Norge. Har även jobbat med EU-frågor och varit utkommenderad till Danmark och Chile.
På fritiden: Gillar fotboll och spelade i sin ungdom i Vasa IFK. Även sönerna har fattat tycke för sporten. Vistas gärna på sommarstugan där han kopplar av, fiskar, läser och umgås med familj och vänner. Åren i Chile stärkte hans intresse för den latinamerikanska kulturen och spanskan.
Aktuell med: Ledde Finlands delegation i 2023 års förhandlingar om DCA-avtalet med USA.