Nya EU-regler ger dyrare el

Den 29 oktober införs en ny metod för att styra handeln på elmarknaden. Enligt simu­leringar kommer det att höja elpriserna i Finland.

Metoden kallas ”flödesbaserad marknadskoppling” och bygger på ett EU-beslut. Syftet är att jämna ut elpriserna i Europa som ett led i strävan att åstadkomma en gemensam elmarknad.

Förändringen går ut på att Euphemia – namnet på den algoritm som beräknar priserna på elbörsen – härefter inte ska grunda sig på de värden för säker elöverföring över elområdesgränserna som meddelas av systemoperatörerna (som Fingrid), utan grundas på ett antal parametrar som sägs ge en mer effektiv användning av elnäten.

Generellt sänker det elpriserna söderut i Europa och höjer dem i norr, enligt simuleringar. Vilket bekräftas av Svenska kraftnät.

I Norden kommer Norge att gynnas, som konsekvens av ett dåligt utbyggt elnät. Nämligen genom att i ännu högre grad än hittills kunna använda det svenska nätet för att föra över kraft från norr till söder, enligt den svenska elmarknadsanalytikern Mats Nilsson.

”Norge är den enda stora vinnaren. För Danmark är detta plus minus noll, Finland är lite minus, medan Sverige är den stora förloraren”, säger han.

Till detta kommer att kapaciteten för intradagshandeln med det nya systemet bedöms minska så mycket, enligt Vattenfalls beräkningar, att det kommer att bli “mycket utmanande att hantera balanseringen” av elsystemet.

Vattenfall har därför föreslagit att de nordiska stamnätsoperatörerna ska vänta med förändringen, tills man ”på ett transparent sätt kan redogöra för hur man avser att lösa de minskade balanseringsmöjligheterna”.

Enligt en analys presenterad av Mölndals Energi kommer prishöjningen genom det flödesbaserade systemet i de fyra svenska elområdena att vara mellan 3,2 och 17,5 procent.

 


Med det nya systemet hör Finland till förlorarna, säger elmarknadsanalytikern Mats Nilsson.
Bild: Tobias Wahlqvist