Karl-Erik Antus är skogsägare, bosatt i Karvsor i Vörå. Liksom ett femtiotal andra skogsägare är han kontrakterad leverantör av björksav till Arctic Birch. När Katternötidningen gör ett besök i Karvsor och grannbyn Kaitsor har skördesäsongen pågått en vecka och väntas fortsätta flera veckor till.
”Jag behöver nog inte gå på gym så länge den här säsongen pågår. Stegmätaren kommer upp i tjugotusen steg varje kväll”, pustar Karl-Erik Antus, när han ilar mellan björkarna och kånkar fulla hinkar till släpet som står kopplat bakom fyrhjulingen.
Medan han dagtid jobbar som chaufför rinner det sav ur björkarna ner i hinkarna som han placerat ut. Varje kväll måste han skörda och leverera björksaven till Arctic Birch.
”Det är ett tungt slit, men jag skördar runt hemknuten och levererar tre kilometer härifrån. Med det här läget och med så här många björkar på tomten finns det faktiskt en god möjlighet att tjäna en hacka”, konstaterar han.
Måste vara färsk
Efter en lång och kall vinter och två intensivkurser i hur man samlar in och hanterar björksav satte han i gång med skördandet i mitten av april. Slangarna får leverantören lov att köpa själv, medan Arctic Birch står för hinkar och desinficeringsmedel.
”Det är viktigt att vi leverantörer ser till att hygienkedjan håller ända från skogen till mottagningen”, säger han och sprayar en liten dusch på locket till en nyss tömd hink.
Karl-Erik Antus fortsätter sitt slit medan vi åker vidare. I den gamla mejerianläggningen i Kaitsor har smör och ost ersatts av björksav. Företaget Arctic Birch grundades 2016 av Kim Finne och Samuel Granholm, och samma år köpte bolaget fastigheten där de tar emot och processar björksaven.
”För drygt tio år sedan började vi intressera oss för björksav. Först utvecklade vi teknik för att förlänga hållbarheten, sedan utvecklade vi produkter och byggde upp en kundkrets. Sedan dess har det vuxit, och intresset för produkten på marknaden bara ökar”, berättar Kim Finne, när vi väntar på att dagens leveranser ska börja rada upp sig nedanför lastbryggan.
Rekryterar abiturienter
De flesta leverantörer kommer från ett område inom en 50 kilometers radie, men nätverket sträcker sig från Replot i söder till Markby i norr.
”Rent tekniskt är det möjligt att skörda fyra, fem veckor, det beror på säsong, men vi avslutar när vi har den mängd som vi behöver.”
En daglig snittleverans ligger kring 500–600 kilogram. Vissa levererar under 100 kilogram, vissa kommer in med två ton varje dag under skördetiden.
”Vi registrerar mängden i varje leverans och betalar när säsongen är över”, berättar Kim Finne.
I februari rekryterade Arctic Birch säsongarbetare till mottagningen och hade inga problem att få folk.
”Tidpunkten för högsäsongen passar rätt bra in för dem som skriver studenten. Det behövs mycket handkraft här i mottagningen, det finns hinkar som ska tömmas och tvättas och en rad andra praktiska göromål som ska utföras.”
När den färska björksaven kommer in till mottagningen sugs den in i en stor balja för att sedan förflyttas till ett hygienrum, där den genomgår Arctic Birchs egen hållbarhetsprocess.
”Vi har jobbat mycket med processen och har utvecklat en teknik som gör att vi kan transportera och förvara björksaven utan tillsatser. För att vi ska kunna sälja den som en ekologisk produkt, har vi varit tvungna att genomgå en omfattande certifieringsprocess.”