Sångens mäktiga kraft

 

Ett liv fyllt med glädje och färg

”Det sägs att det krävs en hel by för att fostra ett barn. Men en by kan nog behövas för en mamma också, byborna kan få mamman att känna att hon inte är ensam”, säger Sarah.

Enligt henne kan en effektiv sjukvård aldrig ersätta det stöd en mamma behöver i vardagen. Till exempel en granne som tar barnet i sin famn så att mamman kan gå i duschen ensam. Eller någon som kommer med nygräddat bröd. Eller en människa som går ut med barnet så att mamman får sova ostörd en stund. Och någon som hjälper med mat eller städning.

”Skammen kommer av ’traditionen’ att vi mammor ska klara av precis allting själva. Känslan av skam gör att man inte vågar berätta för någon hur eländig situationen i själva verket är.”

”Fortfarande vill jag påstå att det är väldigt tungt att vara mamma. Barnet är hela tiden där och kräver och vill ha uppmärksamhet. Man får hela tiden försöka räkna ut hur mycket man orkar med”, säger Sarah.

En sak får Sarahs nackhår att resa sig.

”Jag har hört av många mammor att man på rådgivningen påstår att depressionen gör över av sig själv. Det är bullshit”, säger Sarah.

Det kan behövas så lite för att knäcka kamelryggen. Sarah och hennes man fick hjälp och stöd också av sina mor- och farföräldrar, vilket Sarah är mycket tacksam för. I dag är allt bra.

”Jag har hittat glädjen igen och tänker njuta av den så länge som möjligt. Nu vet jag att jag är en tillräckligt god mor.”

Och ja, Sarah kan nu tänka sig att bli mor fler gånger.

 

 

TEXT: Susanne Strömberg