Riitta Antinmäki är vd för Hi Tech Finland, som profilerar högteknologiska exportföretag i Finland på den internationella marknaden. Hon växte upp i Kauhava och har sedan 1980-talet varit aktiv som entreprenör i Helsingfors, främst inom kommunikation. Hon har också innehaft ett stort antal förtroendeuppdrag inom flera företagarföreningar.Titeln företagarråd fick hon av president Tarja Halonen 2012.

Tre frågor

Hur klarar sig de österbottniska teknologiföretagen i en nationell jämförelse och på de internationella marknaderna?

 

Alldeles utmärkt eftersom de hjälper sina kunder att nå framgångar. Kvaliteten är hög, liksom leveranssäkerheten. Försäljarna är ärliga och håller vad de lovar. Om det uppstår problem löser de dem i stället för att fly sitt ansvar. Österbottnisk ärlighet är ju ett begrepp.

 

Hur har ditt österbottniska påbrå påverkat din företagsamhet?

 

Det har varit helt avgörande. Jag har fått i mig företagsamhet genom modersmjölken liksom alla andra i mina hemtrakter. Vi hade en massa småskaliga affärsverksamheter förutom jordbruket. Pappa frågade aldrig om vi hade lust att vara med, det var självklart att alla skulle bidra till hushållet efter egen förmåga. När jag stött på motgångar har jag haft en nedärvd sisu som gjort att jag orkat fortsätta kämpa för att hitta lösningar på problemen.

 

Vad betyder livskvalitet för dig?

 

Jag har vant mig vid att jobba mycket och jobbar fortfarande mycket, men nu har jag lärt mig att ta lite lediga dagar då och då. När arbetet är en del av livet är det en krydda snarare än en börda. För ett antal år sedan hade jag en elakartad cancer och efter det lever jag för dagen, inte för någon gång i framtiden.