Donald Sadoway on kehittänyt oman akkuvaihtoehdon.
Getty Images

Akkuja nestemäisistä metalleista

Nestemäiset metallit voivat toimia tehokkaiden akkujen ytimenä, toteaa MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) materiaalikemian professori Donald Sadoway.

Ensimmäiset tämäntyyppiset akut on tarkoitus tuoda markkinoille vuoden kuluessa, hän kertoi käydessään huhtikuussa Tukholmassa. Suunniteltu akkukapasiteetti on 500 kWh ja akku on muodoltaan kolmemetrinen kuutio. Akut voidaan kytkeä yhteen isommaksi energiavarastoksi.

Akkuja ei ole tarkoitettu tavallisille omakotiasujille, mutta Sadowayn mukaan ne sopivat esim. sähköverkkoyhtiöille, joilla on varavoiman tarvetta suurta turvallisuutta vaativissa toiminnoissa.

Hän sai idean akkuun alumiinisulattamossa. Akkukennot koostuvat kolmesta nestemäisen materiaalin kerroksesta, joista ylin on vähemmän tiheää metallia ja muodostaa akun negatiivisesti varautuneen elektrodin ja alin on hyvin tiheää metallia ja muodostaa positiivisesti latautuneen elektrodin. Metallien välissä on elektrolyyttinä sulasuolaa.

Vaikeutena on korkea lämpötila, jota tarvitaan pitämään aineet nestemäisinä, 470 astetta, ja akun kuoren täytyy siis kestää tätä lämpötilaa.

Vielä ei ole julkaistu, mistä metalleista on kyse, mutta ilmeisesti kyseessä ei ole magnesiumin (pientiheyksinen) ja antimonin (suurtiheyksinen) yhdistelmä, koska se vaati kehitystyössä 700 asteen lämpöä.

Hyötysuhteeksi ilmoitetaan 75–80 %, ulkoista energialisää ei tarvita ja akun kestoiäksi arvioidaan 15 vuotta.

”Emme ole kohdanneet sähkökemiallisia esteitä. Tekniikka toimii paremmin kuin uskoimme. Haasteena on saada aikaan luotettava valmistus. Kukaan ei ole aiemmin tehnyt tällaista akkua, joten rakennamme lentokonetta samalla, kun lennämme sitä”, Donald Sadoway sanoi Ny Teknik -lehden haastattelussa Tukholmassa käydessään.

KUVAT: Getty Images