Fortumin projektipäällikkö Roosa Nieminen tarkastaa Batcavea yhteistyöyritys Maintpartnerin Pasi Saruahon kanssa.
Svenolof Karlsson

Pohjoismaiden suurin akku otettiin käyttöön

Pohjoismaiden suurin akku otettiin maaliskuussa käyttöön Fortumin Järvenpään voimalaitoksella. Kyseessä on litium-ioni-akku, jonka nimellisteho on 2 MW ja energiakapasiteetti 1 MWh.

Akku koostuu noin 6600 litium-ioni-kennosta, ja sitä voidaan käyttää mm. sähköverkon taajuussäätöön ja tukemaan kysyntäjoustoa eli siis sitä, että asiakkaat mukauttavat sähkönkäytön aikojaan kulutushuippujen leikkaamiseksi.

Konttiin voimalan viereen sijoitettua akkua kutsutaan nimellä Batcave, Lepakkoluola, joka viittaa tunnetun sarjakuva- ja elokuvasankarin (siis Batmanin) salaiseen päämajaan maanalaisessa luolassa.

Batcave-hanke on Fortumin liiketoimintakehityksen johtajan Tatu Kullan mukaan tärkeä askel kohti hänen yhtiönsä kutsumaa ”aurinkotaloutta”, jossa sähkön varastointi on välttämätöntä muun muassa, jotta tuuli- ja aurinkotuotannon epätasaisuutta pystytään käsittelemään.

Batcave-hanke on maksanut noin 1,6 miljoonaa euroa, johon työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 30 % tukea. Akun on toimittanut ranskalainen SAFT-yhtiö, joka on profiloitunut juuri akkuteknologioiden kehittäjänä.

KUVAT: Svenolof Karlsson