Ristihämähäkki, Araneus diadematus, on yksi maapallon 42000 tunnetusta hämähäkkilajista, kaikki lihansyöjiä.
Wikipedia

Hämähäkit syövät enemmän lihaa kuin ihmiset

Hämähäkit syövät vuositasolla kaikkiaan 400–800 miljoonaa tonnia hyönteisiä ja hyppyhäntäisiä. Vertailun vuoksi: maapallon väestö syö vuodessa 400 miljoonaa tonnia lihaa ja kalaa.

Näin toteavat tutkimuksessaan biologit Klaus Birkhofer Lundin yliopistosta ja Martin Nyffeler Baselin yliopistosta.

He arvioivat hämähäkkien lukumäärän koko maailmassa käyttäen 65 aiemmassa tutkimuksessa kerättyä tietoa. Sen jälkeen he laskivat, miten paljon saalista hämähäkit tappavat vuodessa säilyäkseen hengissä.

Vastauksena on siis 400–800 miljoonaa tonnia. Vertailun vuoksi todettakoon, että maapallon valaat syövät kaikkiaan 280–500 miljoonaa tonnia vuodessa.

Yli 90 % hämähäkkien saaliseläimistä on hyönteisiä ja hyppyhäntäisiä. Tropiikin suuret hämähäkit voivat myös pyydystää ja syödä mm. sammakoita, liskoja, lintuja ja lepakoita.

Hämähäkit pitävät tuhohyönteismäärän aisoissa. Muuten hämähäkkien syömät valtavat hyönteismäärät aiheuttaisivat suurta vahinkoa maatalouden sadolle ja metsälle.

”Monet pelkäävät hämähäkkejä ja pitävät niitä inhottavina. Toivon, että tämä tutkimus saa ihmiset ymmärtämään paremmin, miten hyödyllisiä hämähäkit ovat”, Klaus Birkhofer toteaa lehdistötiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin The Science of Nature -lehdessä.