Cajsa Sahlström on työskennellyt energia-alalla vuodesta 2009 lähtien.
   ”Eräs ystäväni vinkkasi avoimesta työpaikasta. En silloin vielä tiennyt paljoa energiasta, joten pidin sitä lyhytkestoisena työsuhteena. Jälkeenpäin olen oppinut, miten mielenkiintoinen ala onkaan. Minulla ei ole ollut yhtäkään tylsää päivää, ja energiakysymykset ovat nyt päivänpolttava aihe”, hän kertoo.
Simone Åbacka

Cajsa pitää sähköä silmällä

Kiinteä vai liikkuva sähkön hinta? Sitä miettivät monet kotitaloudet ja yritykset. Cajsa Sahlström, Herrforsin sähkönmyyntipäällikkö, auttaa asiakkaita valitsemaan heille sopivimman vaihtoehdon.

Sähkönmyynnissä eletään kiireisiä aikoja. Cajsa Sahlström on työskennellyt energia-alalla v. 2009 lähtien, mutta hän ei ole ikinä nähnyt sähkömarkkinoilla vastaavaa tilannetta.

”Saamme epätavallisen paljon puheluita asiakkailta, jotka pohtivat, millainen sopimus sopii heille parhaiten. Asetumme heidän asemaansa, analysoimme heidän sähkötarpeensa ja tarjoamme erilaisia ratkaisuja”, hän selittää.

Cajsa aloitti huhtikuussa työt Herrforsin yritysasiakkaiden sähkönmyyntipäällikkönä. Kyseessä on laaja asiakasryhmä, jolla on hyvin erilaiset tarpeet.

”Joiltakin yrityksiltä energiakulut vievät suuren osan budjetista ja toisilta vähemmän. Nykyiset sähkön hinnat vaikuttavat kuitenkin kaikkiin.”

Sähkösopimus koostuu monista erilaisista osista, ja asiakkaat saavat valita, millaisen riskin he ovat valmiita ottamaan. Jotkut solmivat vuoden sopimuksen ja toiset kahden, kun taas osa ei halua sitoutua kiinteään hintaan.

”Mediassa on mustamaalattu pörssisähkösopimuksia, vaikka ne voivat itse asiassa olla edullisempia joillekin asiakkaille toiminnasta riippuen. Suurasiakkailla on paremmat mahdollisuudet valita dynaamisia sopimuksia. Tietyt yritykset voivat ajoittaa tuotantonsa sellaisiin vuorokauden aikoihin, jolloin sähkön hinta on alhainen, mutta toiset eivät voi muuttaa rutiinejaan”, Cajsa selittää.

Hintatilanteen epävakaudesta kerrotaan tarkemmin toisaalla tässä lehdessä.

”Meitä hemmoteltiin monta vuotta hyvin alhaisilla hinnoilla ja vakailla markkinoilla. Nyt meillä on villejä vaihteluita, ja markkinoiden lähitulevaisuuden kehitystä on entistä vai-keampi ennakoida.”

 

Cajsa Sahlströmin mielestä Herrforsilla on selkeä rooli kansallisilla sähkömarkkinoilla.

”Iskulause Pieni mutta joustava kuvaa meitä hyvin. Olemme paikallinen yritys, joka palvelee asiakkaita kaikkialla Suomessa. Vaikka olen ollut yrityksessä vasta vähän aikaa, voin todeta, että Herrfors todellakin välittää asiakkaistaan.”

Cajsa on myös huomannut, että yritykselle saapuu tarjouskyselyjä yhä enemmän eri puolilta maata.

”On selvää, että yritykset kilpailuttavat nyt sähkösopimuksiaan aiempaa enemmän. Asiakaskuntamme kasvaa paikkakunnilla, jotka sijaitsevat kaukana Herrforsin ydinalueelta.”

 

Cajsalla on spot-sähkösopimus, minkä ansiosta hän voi kotonaan ajoittaa sähkönkulutuksen niille tunneille, jolloin markkinoiden hintataso on alhaisempi.

”Asun kerrostalossa eikä minun tarvitse miettiä lämmitystä, mutta olen tarkka valojen sammuttamisen kanssa. Laitan tiski- ja pyykkikoneet yleensä päälle vasta myöhään illalla tai jopa yöllä. Tavallaan olisi hyvä, jos kaikilla olisi sähkön pörssihinta, sillä se lisäisi tietoisuutta omasta sähkönkulutuksesta.”

Mediassa spekuloidaan talven sähkönsaannilla ajankohtina, jolloin kysyntä on suurinta. Erään skenaarion mukaan sähköjen katkaisu saattaa muuttua ajankohtaiseksi kysynnän ylittäessä tarjonnan.

”Mielestäni mediassa liioitellaan sähkökatkojen riskiä. Tilapäiset katkokset saattavat olla välttämättömiä, mutta tällöin ne toteutetaan suunnitellusti ja hallitusti, jotta yksittäisillä alueilla on vain muutaman tunnin sähkökatko.”

”Uskon, että sähkö tulee riittämään. Täytyy toivoa lämmintä ja tuulista talvea ja että Olkiluoto 3 voi tuottaa sähköä täydellä teholla”, Cajsa Sahlström sanoo.

TEKSTI: Johan Svenlin