Ihmiskehon heikon hyötysuhteen vuoksi ei ole itsestään selvää, että pyöräilevän ihmisjoukon yhteenlaskettu energiantarve on pienempi verrattuna tilanteeseen, jossa he kulkisivat autolla, sanoo Lundin yliopiston rakennesuunnittelun professori Bertil Fredlund.
Hiljattain Ystads Allehanda -lehdessä julkaistussa artikkelissa hän toteaa, että ruoka muodostaa liki 40 % nykykotitalouksien ympäristökuormituksesta ja talon lämmitys vain 10 %:
”Ruoan ympäristökuormitus on näin suuri, koska ihmiskehon hyötysuhde on niin alhainen. Sille emme voi tehdä paljon mitään. Mielenkiintoista kyllä, ihminen on luonut koneita, joiden hyötysuhde on huomattavasti parempi. Jotta viisi ihmistä jaksaisi pyöräillä, heidän tarvitsemansa ruoan tuotanto vie yhtä paljon energiaa kuin energiankulutus, joka syntyisi heidän matkustaessaan yhdessä modernilla dieselautolla.”
Bertil Fredlund mainitsemassa toisessa vertailussa lämpöpumput, aurinkokeräimet, paremmat eristeet ja ikkunat ovat dramaattisesti vähentäneet kotien energiankulutusta.
”Jos österleniläinen talonpoika olisi 1800-luvulla vaatinut kodiltaan samaa mukavuustasoa kuin nykypäivänä, hänen olisi täytynyt käyttää 120 000 kWh vuodessa. Se vastaa 90 kuutiometriä koivuhalkoja. Nykyään pystymme lämmittämään yhtä suuren talon alle kymmenesosalla tästä”, hän sanoo.