Malli joka vaihtoi puolta

 

Entä, jos kuvattava on hankala tyyppi?

”No, jotkut ihmiset voivat olla aika haastavia. Minulla on niissä tilanteissa käytössä sanonta: Hyvin menee – ojassa ollaan. Se tarkoittaa, että kyllä tässä hyvin menee, vaikka juuri nyt on haastetta.” Marica saa allergisen reaktion, jos jonkun suusta pääsee: ”Nyt meillä on ongelma.”

Maricalle on vain olemassa uusia teitä ja valintoja. Hän uskoo sinnikkyytensä olevan perua pohjalaisesta luonteesta. Kaatumisen jälkeen noustaan. ”Ei auta valittaa. Jos lehmät pitää lypsää, sitten ne lypsetään. Sen jälkeen voi vähän itkeä tirauttaa.”

 

Oletko sinä kohdannut työssäsi seksuaalista häirintää?

”Ranskassa ja Italiassa piti kyllä olla varovaisempi. Siellä piti ainakin minun malliaikanani näyttää paljon paljasta pintaa. Kuvioissa oli enemmän sensuaalisuutta ja viettelyä. Piti miettiä, missä vapaa-aikanaan käveli. En onneksi kokenut tuolloin 1980–1990-luvulla mitään tosi inhottavia juttuja.”

 

Mitä mieltä olet Me too -kampanjasta?

”On hyvä, että väärinkäytökset ovat tulleet julki ja että niistä puhutaan. Vaikka minun käy jo hiukan miehiä sääliksi. Nythän kyseenalaistetaan flirttaaminenkin.” Marican mielestä kaikkien pitäisi käydä flirttikoulu.

”Flirttaaminen on huomionantoa”, Marica sanoo ja jatkaa: ”Muotiala, kuten filmialakin perustuu viettelykseen, jolloin hipaistaan rajoja. Malli ’lupaa’ pilke silmäkulmassa kameralle enemmän kuin mitä oikeasti ’antaa’.”

”Tuosta nimenomaisesta lupauksesta fantasioidaan mallin kautta. Mallin ja näyttelijän ei pidä olla arka riisuuntumaan alasti. Mutta jos johtavassa asemassa oleva käyttää tuossa tilanteessa valtaansa yli rajojen, se on väärin.”

”Minä pystyn naisena sanomaan ja tekemään ehkä arempia asioita naiselle kuin mies pystyisi. Vaikka voinhan minäkin kommentoida vaikka miespuolisen avustajani takapuolta. Monesti voi olla vaikeaa vetää rajaa puheissaan.”

”Jos kuvaaja on mies, hän yleensä haluaa elää fantasioitaan mallien kautta, niin se vain on. Tällä alalla on paljon härskejä vitsejä. Mutta lierojahan löytyy joka alalta. Ei Ingmar Bergmankaan kuulemma mikään enkeli ollut.”

 

katterno_marica-rosengard_kasper-dalkarl-3_webb

”Työssäni on kyse vuorovaikutuksesta. Minulla on entisenä mallina vahvuus: malleja on helpompi ohjata. Saan heidät poseeraamaan hyvin.”

 

Marica Rosengård

 

Valokuvaajia, joita ihailet: Pamela Hansson, Mikael Jansson, Deborah Turbeville, Ellen von Umwerth, Helmut Newton, Sarah Moon.

 

Ihmisiä, joita olet kuvannut: Mark Levengood, Jörn Donner, Eva Biaudet, Alicia Vikander, Martti Ahtisaari, Jens Lapidus, Kjell Westö, Eva Röse, Rebecca Ferguson, Lily Rose, Linda Lampenius, Maria Veitola, Tuomas Enbuske, Paavo Väyrynen, Elisabeth Rehn, Merete Mazzarella, Lena Endre, Cecilia Forss, Karita Mattila, Laura Birn, Saimi Hoyer.

 

Minkä kirjan ostit viimeksi: Rafael Donners Ihminen on herkkä eläin.

 

Lempikaupunkisi: Lontoo, jossa asuin viisi vuotta. Pidän englantilaisesta strukturoidusta elämästä

 

Hyviä kirjoja: Chimamanda Ngozi Adichien Amerikanah och Gabriel Garcia Marquez Sadan vuoden yksinäisyys.

 

Minkä elokuvan näit elokuvissa viimeksi: The Shape of Water.

 

Mallitoimistoja, joille olet työskennellyt: Kummitäti, Model Choice, Paparazzi, Model Boom Lontoossa: Look Models Pariisissa: Eva Models, Viva Milanossa: Beatrice, Marcella’s New Yorkissa: Zoli Tokiossa: Askews

 

Motto: Smile and Wave!

 

Marica oli tuomarina Nelosen Suomen huippumalli haussa-televisiosarjassa v. 2017.

 

TEKSTI: Susanne Strömberg KUVAT: Kasper Dalkar