Monet yritykset haluavat käyttää aikansa siihen, mitä ne osaavat parhaiten, ja sijoittaa tietovarastoinnin luotettavan yhteistyökumppanin hoitoon. Herrfors ja JNT ovat nyt yhdessä alkaneet rakentaa North Shorea, tietovarastoinnin palvelu-yritystä. Vasemmalta Roger Holm, tj Herrfors, Robert Ståhl, tj North Shore Datacenter, Maria Höglund, tj JNT, William Lindén, tekninen johtaja North Shore ja Sven Wannäs, kehitysjohtaja North Shore.
Karolina Isaksson

”Pilvi” on nyt Pietarsaaressa

Paljon puhuttu ”pilvi”, siis Internetin kautta myytävät IT-palvelut, on nyt parkkeerattu turvallisesti Pietarsaaren ylle. North Shore Datacenter haluaa olla kasvava palveluntoimittaja tietojen varastoinnissa ja muussa asiakkaille tarpeellisessa.

North Shore Datacenter valmiina asiakkaiden tietojen varastointiin

Yritysten vastuu kasvaa digitalisaation myötä. Tiedon joutuminen vääriin käsiin voi olla kohtalokasta. Kaatunut palvelin tai ylikuumentunut kiintolevy voi tarkoittaa tärkeän tiedon häviämistä savuna ilmaan. Yrityksillä ei useinkaan ole omaa tietohallinnon asiantuntijaa, ja kuten tiedetään, varmuuskopiointi tulee yleensä mieleen vasta tietojen tuhouduttua.

”Datapalvelujen kysyntä kasvaa kiihtyvää vauhtia. Kaikilla yrityksillä ei ole mahdollisuutta tai kiinnostusta investoida uusiin palvelimiin tai hoitaa IT-resurssitarpeitaan itse. Siksi me alamme nyt tarjota data- eli palvelinkeskuspalveluja” sanoo Robert Ståhl, joka on uuden yhtiön, Oy North Shore Datacenter Ab:n toimitusjohtaja. Yhtiön omistavat Herrfors ja JNT.

Näillä kahdella yhtiöllä on hyviä kokemuksia aiemmasta yhteistyöstä, ja ne alkoivat jo v. 2015 luonnostella uutta tietovarastopalvelujen keskusta.

”Näimme, että ala oli kasvava, ja aloimme miettiä sopivia paikkoja. Leppäluodosta löysimme tontin, johon sai sekä jäähdytyksen että varmat sähkötoimitukset, kaksi tärkeää elementtiä. Laatimamme suunnitelma sijoittui hyvin kansallisesti ja kansainvälisesti, joten halusimme jatkaa”, kertoo North Shoren kehityspäällikkö Sven Wannäs.

Viileitä sähköturvallisia
linnoituksia

JNT oli jo entuudestaan tarjonnut tietovarastointipalveluja, ja se oli kiinnostunut panostamaan toimintaan laajamittaisemmin luotettavan kumppanin kanssa. Sähkönsaanti on datakeskukselle tärkeää, ja Herrforsin oli sen vuoksi luonnollista lähteä JNT:n matkaan.

”Haemme Herrforsissa aktiivisesti uusia liiketoimintamalleja, joissa uusien asiakasratkaisujen lähtökohtana on digialusta. JNT:n ja Herrforsin osaamisen sekä Herrforsin JNT-omistuksen valossa datakeskuspalvelu on luonnollinen panostus, jolla on suurta kehityspotentiaalia”, sanoo Herrforsin toimitusjohtaja Roger Holm.

North Shoren toiminta on konkretisoitunut nyt keväällä. Toukokuun lopussa avattiin verkkosivut http://www.northshoredc.fi ja North Shorella on nyt kolme konehallia, kaksi Pietarsaaressa ja yksi Vaasassa, jotka ovat valmiina majoittamaan asiakasyritysten tiedot. Hallit täyttävät Viestintäviraston tiukat turvallisuusvaatimukset, ja niiden kokonaistietokapasiteetti vastaa 3500 fyysistä palvelinta.
”On tärkeää, että tilojen sähkönsaanti on taattu, niissä on kaksinkertaiset jäähdytysjärjestelmät, automaattiset sammutusjärjestelmät ja niihin on rajattu pääsy”, Robert Ståhl selittää.

”Tarjoamme tilat fyysisille palvelimille, virtuaalipalvelinten käyttöä ja näiden kahden erilaisia yhdistelmiä. Jokainen asiakas saa oman projektinjohtajan, joka vastaa asiakkaan tietojen oikeanlaisesta käsittelystä meillä”, lisää William Lindén, joka on North Shoren Chief Technology Officer.

Asiakas päättää
North Shore keskittyy palveluyrityksenä vahvasti asiakkaaseen ja suuntautuu kaikenlaisiin yrityksiin ja organisaatioihin, jotka tarvitsevat tietojen varastointipalveluja. Tietovarastoinnin tarpeet määräytyvät yleensä pikemminkin yhtiön toimialan kuin sen koon mukaan.

”Esimerkiksi insinööritoimistoilla voi olla vain muutama työntekijä, mutta he käsittelevät valtavia tietovarastointitiloja vaativia asiakirjoja. Monen työntekijän tehdas voi samaan aikaan selvitä ilman sen suurempaa tietovarastointikapasiteettia”, selittää JNT:n toimitusjohtaja Maria Höglund.
Palvelusopimukset voidaan sopia asiakasyritysten kanssa joko määräaikaisina tai toistaiseksi.

”Emme halua sitoa asiakkaita pitkiin sopimuksiin, jokainen asiakassuhde rakentuu asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan”, Robert Ståhl lupaa.

Hän näkee paikallisuuden North Shoren vahvana valttina.

”Meillä on tärkeä rooli yritysmyönteisellä seudullamme. Tiedonhallinta on herkkää toimintaa, ja myös tietosuoja-asetus GDPR edellyttää yritysten tietävän, missä niiden tiedot aivan fyysisesti ovat. Alueemme yritykset tuntevat meidät ja tietävät meidät luotettaviksi.”

Tulevaisuuden suunnitelmissa North Shore on kahden vuoden kuluttua kannattava yritys ja viiden vuoden kuluttua suuri datakeskus, jolla on isoja kansainvälisiä asiakkaita.

”Jos suunnitelmat toteutuvat, North Shoren ympärille syntyy kymmeniä uusia työpaikkoja. Se merkitsi valtavan paljon koko alueelle”, Robert Ståhl sanoo.