EI SUURIA ESTEITÄ. Maakaapelin vetäminen valtatie 13:n varteen on nyt toteutumassa. ”Emme ole törmänneet kallioon, mutta kivet viivästyttävät kaivuutöitä”, Juha Kauppinen kertoo.
Karolina Isaksson

Sähkö kulkee maan alla

Vetelin Energia

Myrskytuhoilta suojautumiskampanja on saapunut Veteliinkin. Kuten Katternö-lehdessä on aiemmin kerrottu, vuoden 2013 energiamarkkinalaki velvoittaa sähköverkkoyhtiöt suojaamaan verkkonsa myrskyvaurioilta vuoteen 2028 mennessä.

”Olemme päättäneet korvata ilmajohdot maakaapelilla prosessissa, joka jatkuu seuraavat 10–12 vuotta. Toisena vaihtoehtona olisi ollut ottaa lainaa ja tehdä maakaapelointi muutamassa vuodessa, mutta silloin siirtomaksuihin olisi tullut huomattavasti suuremmat korotukset”, selittää Vetelin Energian toim.joht. Juha Kauppinen.

Työ alkoi huhtikuussa Kaustisen suunnalta, ja maakaapeli vedetään Vetelin keskustan kautta etelään Räyringin ja Patanan suuntaan.

”Maakaapeli korvaa pitkälti metsien ja peltojen poikki kulkeneita ilmajohtoja. Näin lumikuormien ja myrskyjen aiheuttamien häiriöiden riski pienenee. Lisäksi pystymme etäohjattujen erottimien ansiosta nopeammin paikallistamaan ja korjaamaan häiriöt”, Juha Kauppinen sanoo.