Katternön sähköasemassa on ollut 1960-luvulta peräisin olevia osia, jotka on nyt korvattu nykyaikaisella laitteistolla.
Karolina Isaksson

Katternön kehdosta huippumoderni

Herrfors

Herrfors Nät-Verkko on valmistellut alueverkkoa talven kuormituksiin mm. kunnostamalla Katternön sähköaseman. Kyseessä on pitkäjänteinen panostus, jolla parannetaan entisestään alueverkon käyttövarmuutta.

”Katternön sähköasema on tärkeä solmukohta sähköverkossamme. Sitä on uudistettu vuosien mittaan monesti, mutta tällä kertaa olemme tehneet täydellisen remontin. Jotkin osat olivat olleet käytössä jopa 1960-luvulta asti, mutta nyt kaikki on korvattu modernilla laitteistolla”, kertoo Carl-Johan Nylund, Herrfors Nät-Verkon käyttöinsinööri.

Moderni laitteisto sisältää myös kehittyneen automaation ja hyvin mitoitetun kapasiteetin, joilla ohjataan jakelua alueen kasvavan tuulivoimatuotannon perusteella.

Sähkönjakelu on remontin ajan keskitetty muille linjoille, ja Nylundin mukaan sähköverkko on silloin teoriassa herkempi häiriöille.

”Olemme selvinneet ilman häiriöitä, ja nyt paiskimme lujasti töitä pysyäksemme aikataulussa. Suunnitelmien mukaan sähköasema otetaan täyteen käyttöön marraskuussa, jolloin se tuo uutta kapasiteettia talven kylmien kuukausien kynnyksellä, kun sähkönkulutus on korkeimmillaan.”