Työskenneltyään talossa yli 40 vuotta Siv Granqvistillä on nyt aikaa omistautua kiinnostuksen kohteilleen.
Eva-Stina Kjellman

Siv nauttii kiireettömästä elämästä

Se, mitä Siv Granqvist ei Herrforsista tiedä, on tuskin tiedon arvoista. Hän on 40-vuotisen uransa aikana nähnyt pienen sähköyhtiön kehittyvän suureksi konserniksi.

Siv Granqvist valmistui ylioppilasmerkonomiksi ulkomaankaupan linjalta 1980-luvun alussa ja uskoi päätyvänsä työskentelemään suurten, kansainvälisten yritysten kanssa.

”Lähimmäksi vientiä olen kuitenkin päässyt myymällä sähköä Teerijärvelle”, hän nauraa.

Hymy ei ole koskaan kaukana Sivin huulilta. Sivin sosiaaliset taidot ovat vieneet hänet paikkoihin, joihin harvat ovat päässeet. Hänen on yhtä helppo rupatella huolettomasti energiayhtiöiden johtajien kanssa kuin hankkia uusia ystäviä lomareissuilta. Siv on saanut taksikuskilta kutsun intialaisiin häihin ja istuttanut rauhanpuita yhdessä nuorten aktivistien kanssa Balilla.

”Mutta minusta on aivan yhtä mukavaa istua jäällä Härjedalenin vuoristokylän edessä ja tuijottaa pilkkireikää koko päivän. Tai katsella muurahaisia kesämökillä Kruunupyyssä.”

 

Siv Granqvistin ura paikallisessa Herrfors-sähköyhtiössä Kolpissa sai alkunsa, kun silloinen johtaja Sven Sohlström tarvitsi konttoristia. Yhtiöllä oli silloin, 1980-luvun alussa, kymmenisen työntekijää ja muutama tuhat asiakasta. Siv kirjoitti pöytäkirjoja sekä huolehti puhelinvaihteesta ja erilaisista toimistotehtävistä – periaatteessa siis samoja töitä, joita hän teki eläköitymiseensä asti.

Viime vuosien lähtötilanne on kuitenkin ollut täysin erilainen.

”On ollut valtavan jännittävää seurata yhtiön ja alan kehitystä. Olen saanut olla mukana oikealla oppimis- ja kehittymismatkalla.”

Viime aikoina hän on pitänyt huolen Katternö-ryhmän viidestä eri yhtiöstä ja konsernista. Kollegoiden ja asiakkaiden määrä on kymmenkertainen, ja monista hänen työtehtävistään on muodostunut omia osastoja – kuten asiakaspalvelusta, laskutuksesta, tasehallinnasta ja markkinoinnista.

Lisäksi Siv on järjestänyt henkilöstöpäiviä, jatkokoulutuksia ja kursseja sekä koordinoinut hallituksen kokouksia ja matkoja.

”Työt ovat vaihdelleet, mutta oikeastaan tehtävänäni on aina ollut auttaa kollegoitani tekemään hyvää työtä ja oikeita päätöksiä.”

Kun myrskyt aiheuttivat laajoja sähkökatkoksia, Siv huolehti siitä, että asentajat saivat kentälle kahvia, voileipiä ja kuivia vaatteita. Tai sitten hän istui käyttökeskuksessa ja vastasi puhelimeen. Kun yhtiön ympärillä myrskysi ja työntekijät saivat erinäisistä syistä osakseen asiatonta kritiikkiä, hän kärsi heidän kanssaan.

”Haluan korostaa, että kaikki työtehtävät ovat yhtä tärkeitä. Tapaan verrata työpaikkaa sinfoniaorkesteriin. Jos kaikki sujuu niin kuin pitääkin, tuskin kukaan kiinnittää huomiota triangelinsoittajaan. Mutta jos hän soittaa väärään aikaan, kaikki huomaavat sen.”

 

Sivin omistautuminen näkyy myös työelämän ulkopuolella. Hän pyöritti miehensä kanssa monta vuotta maatilaa varsinaisen työn ohella. Se alkoi muutamasta lampaasta ja muuttui ensin lammastilaksi ja myöhemmin täysimittaiseksi navetaksi, jossa oli yli sata härkää.

”Se oli raskasta mutta myös hyvin antoisaa aikaa. Minä ja mieheni teimme kaksin verroin töitä siihen asti, kunnes poikamme otti maatilan haltuunsa.”

Nyt Siv odottaa elämältä rauhallisuutta, jotta hän ehtisi puhua hetken pidempään kaupassa tuttaviensa kanssa ilman, että hänen täytyisi kiirehtiä jonnekin. Syksyllä Granqvistit matkustavat muutamaksi viikoksi Kreetalle tapaamaan vanhoja tuttujaan – ja tuttuja heiltä löytyykin ympäri maailmaa.

”Eläkkeellä minulla on aikaa omistautua kiinnostuksen kohteilleni”, Siv Granqvist toteaa.

Siv Granqvist

Kuka: Syntynyt, kasvanut ja asuu vanhalla kotitilallaan Kruunupyyn Norrbyssä.

 

Perhe: Puoliso ja kaksi lasta perheineen. Kuusi lastenlasta, joiden kanssa hän viettää mielellään aikaa ja kyyditsee heitä erilaisiin harrastuksiin.

 

Tykkää: Lukemisesta, matkailusta ja kielitaitojen ylläpitämisestä. Puhuu suomea, ruotsia ja englantia sekä tekee itsensä ymmärretyksi saksalla ja ranskalla. Kreikan kielikurssin jälkeen myös kreikan tärkeimmät lauseet ovat muistissa.

 

Tällä hetkellä: Jäi kesällä eläkkeelle luotuaan uran Herrforsin johdon sihteerinä, Executive Assistant.

TEKSTI: Sonja Finholm