”Kytkimme energiayhteisön järjestelmän viime keväänä, ja tähän mennessä kaikki vaikuttaa lupaavalta”, kertoo energiapäällikkö Janne Öhman.
Uudenkaarlepyyn voimalaitos

Solsidan tuottaa nyt sähköä

Uudenkaarlepyyn Voimalaitos

Tarkkaavaiset uusikaarlepyyläiset ovat kenties huomanneet, että Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksen toimistorakennuksen kattoa peittävät nykyisin aurinkopaneelit. Voimalaitos ja Uudenkaarlepyyn kaupungin tekninen osasto ovat yhdessä muodostaneet niin kutsutun energiayhteisön – yhtiömuodon sähkön mikrotuotantoa varten. Yhteisön nimi on Solsidan.

Energiapäällikkö Janne Öhman selittää:

”Kyseessä on kaksi eri osakasta, joilla on sama sähköliittymä mutta eri käyttöpaikat. Osakkaat, esimerkiksi asuntoyhtiön tai kerrostalon asukkaat, toimivat yhdessä sähkön mikrotuottajina. Halusimme yksinkertaisesti testata, miten tämä toimii, jotta voimme olla valmiita ensimmäisiä ulkopuolisia hankkeita varten. Uskomme, että tällaiset hankkeet yleistyvät tulevaisuudessa.”

”Meillä on ollut vaikeuksia oikean datan syöttämisessä laskutusjärjestelmäämme ja kansalliseen datahubiin, mutta nyt kaikki vaikuttaa toimivan”, Öhman tiivistää.

Katolla olevien 120 aurinkopaneelin yhteenlaskettu teho on 60 kilowattia, ja niiden odotetaan tuottavan 50 megawattituntia vuodessa. Uudenkaarlepyyn Voimalaitos omistaa laitoksesta 75 % ja kaupunki 25 %, mikä tarkoittaa, että aurinkovoima tuottaa noin 20 % rakennuksen vuotuisesta sähkönkulutuksesta.