Efter över fyrtio år i huset kan Siv Granqvist nu titulera sig passionär.
Eva-Stina Kjellman

Nu går Siv i passion

Det Siv Granqvist inte vet om Herrfors är knappast värt att veta. Under fyrtio år i huset har hon sett det lilla elbolaget utvecklas till en stor koncern.

Som utexaminerad studentmerkonom från utrikeshandelslinjen i början av 1980-talet hade Siv Granqvist föreställt sig att arbeta med stora internationella bolag.

”Men det närmaste export jag har kommit är att sälja el till Terjärv”, säger hon skämtsamt.

För Siv är ett leende aldrig långt borta, och hennes sociala förmåga har tagit henne till ställen dit få andra haft tillträde. Lika enkelt som hon minglar med energibolagschefer skaffar hon sig nya vänner under semesterresor. Hon har blivit bjuden på ett indiskt bröllop av en taxichaufför och planterat fredsträd tillsammans med unga aktivister på Bali.

”Men jag trivs lika bra med att sitta på isen utanför fjällbyn i Härjedalen och bara stirra på pimpelhålet hela dagen. Eller titta på myrorna ute på sommarstugan i Kronoby.”

 

Siv Granqvists karriär på det lokala elbolagskontoret Herrfors i Kållby fick sin början när dåvarande chefen Sven Sohlström behövde en kontorist. Då i början av nittonhundraåtti-talet hade företaget ett tiotal anställda och ett par tusen kunder. Siv skrev protokoll, hade hand om telefonväxeln och skötte olika kontorsuppgifter – i princip samma arbetsuppgifter som hon hade ända fram till pensioneringen.

Men utgångsläget de senaste åren har varit ett helt annat.

”Det har varit enormt spännande att följa utvecklingen inom bolaget och branschen. Jag har fått följa med på en verklig kunskaps- och utvecklingsresa.”

Under senare tid har hon haft fem olika bolag i Katternögruppen och en koncern att hålla reda på. Antalet kolleger och kunder har tiofaldigats, och många av de uppgifter hon skött har i dag utvecklats till egna avdelningar – som kundbetjäningen, faktureringen, elbalanshanteringen och marknadsföringen.

Siv har också arrangerat personaldagar, fortbildningar och kurser och koordinerat styrelsemöten och resor.
”Arbetsuppgifterna har varierat, men egentligen har min uppgift alltid varit att hjälpa mina arbetskamrater att göra ett bra arbete och fatta rätt beslut.”

När stormar orsakat omfattande elavbrott har Siv sett till att montörerna ute på fältet fått kaffe, smörgåsar och torra kläder. Eller så har hon suttit i driftcentralen och svarat i telefon. När det stormat kring bolaget på ett annat plan, och de anställda av olika orsaker fått ta emot osaklig kritik, har hon våndats med dem.

”En sak jag gärna vill få fram är att alla arbetsuppgifter är lika viktiga. Jag brukar jämföra en arbetsplats med en symfoniorkester. Så länge allt går som det ska är det knappast någon som lägger märke till den som håller i triangeln. Men om han slår fel, då märker alla det.”

 

Sivs engagemang syns också utanför arbetet. Under många år drev hon och hennes man ett jordbruk vid sidan om det övriga arbetet. Det som började med ett par får utvecklades först till en fårfarm och senare ett till ett fullskaligt fähus med över hundra oxar.

”Det var en tuff, men också väldigt givande tid. Ända tills vår son tog över jordbruket jobbade både min man och jag dubbelt.”

Nu ser hon fram emot att få hinna stanna upp. Prata en stund längre med de bekanta hon träffar i butiken, utan att behöva rusa i väg någonstans. I höst blir det också några veckor på Kreta, där paret Granqvist har gamla bekanta – precis som de har på många andra håll i världen.

”Egentligen går jag inte i pension, jag går i passion. Eller rättare sagt, jag fortsätter leva passionerat, men med lite annat fokus”, säger Siv Granqvist.

Siv Granqvist

Vem: Född, uppvuxen och bosatt i sin gamla hemgård i Norrby, Kronoby.

 

Familj: Make och två barn med familjer. Har sex barnbarn som hon ofta och gärna umgås med och skjutsar till olika hobbyer.

 

Gillar att: Läsa, resa och hålla sina språkkunskaper vid liv. Pratar svenska, finska, engelska och gör sig också förstådd på tyska och franska. Efter en kurs i grekiska sitter också de viktigaste fraserna på det språket.

 

Aktuell med: Gick i sommar i pension efter fyrtio år som ledningens sekreterare – Executive Assistant – på Herrfors.

TEXT: Sonja Finholm