Jatkuvaa raiteiden vaihtoa
Kukaan ei osannut kuvitella, että poliitikot vaihtaisivat raiteita näin usein.
”Nuorena insinöörinä kannoin pinssiä ’Ei ydinvoimaa’. Luulin silloin, että selviäisimme turpeella, joka sisältää enemmän energiaa kuin koko Pohjanmeren öljy ja kaasu. Mutta poliitikkomme päättivät luokitella turpeemme fossiiliseksi.”
”Hajautettu kaasudieseltuotanto vaikutti Wärtsilän aikanani varteenotettavalta vaihtoehdolta. Mutta biopolttoaine on ainoa kotimainen polttoaineemme, kun nykyisenä tavoitteena on supistaa hiilidioksidipäästöt nollaan. Ja siinä poliitikot ovat päättäneet suosia tuulivoimaa.”
Tämä politiikka on iskenyt aiemmin kannattaneeseen Alholmens Kraftiin. Nykyään tämä uranuurtajahanke käy tappiolla.
”Selvästi suurimpana ongelmana on energiapolitiikan ennakoitavuuden puute. Poliitikot puhuvat mielellään kestävyydestä, mutta heidän oma energiapolitiikkansa on sen vastakohta”, Stefan Storholm sanoo.
Ylipäätään häntä häirisee kaksinaismoraali, joka näkyy suhtautumisessa energia-alaan.
”Ihmettelen pääkaupunkiamme, joka haluaa esiintyä korostetun vihreänä, samaan aikaan kun Helsinki on sähköntuotannossaan fossiilisten polttoaineiden suurkäyttäjä. Kaupungissa on isoja nestekaasu- ja hiilivoimaloita, vain 13 % Helenin (Helsingin energiayhtiön) sähköntuotannosta on uusiutuvaa. Fossiilisten polttoaineiden ja hiilidioksidin alhaisten hintojen tuoma taloudellinen voitto haalitaan kotiin ilmeisesti ilman moraalisia ongelmia.”
Oma lehti
Myös tämä lehti on esimerkki Stefanin johtamistavasta. Lehden päätarkoituksena on osoittaa, että Katternö on kiinnostunut siitä pohjalaisesta maailmasta, jossa asiakkaat asuvat, toisena on kertoa ja keskustella asioista, joita energia-ala joutuu kohtaamaan.
”Toimituksellinen valintamme on aivan alusta asti ollut energia-, resurssi- ja ilmastoasioiden valaiseminen avoimesti ja rehellisesti. Tavoitteenamme oli saada pohjoismaisia asiantuntijoita jakamaan tietoa ja saada valaistua päätöksenteon taustoja.”
Monet nimekkäät asiantuntijat ovat esiintyneet lehdessä, esim. ilmastoprofessori Lennart Bengtsson, valtionmeteorologi Anders Persson, filosofian tohtori Eija-Riitta Korhola, entinen ympäristöministeri Ville Niinistö, fysiikan prof. Peter Lund, ilmastoprof. Atte Korhola, Ilmatieteen laitoksen johtaja Petteri Taalas, Greenpeacen perustaja Patrick Moore ym.
”Myönteinen vastaanotto on yllättänyt. Useimmat ovat kertoneet arvostavansa kunnianhimoista otettamme”, Stefan Storholm sanoo.
Eräs ryhmä on viime aikoina vaatinut, että lehti saisi antaa palstatilaa vain virallisen politiikan kanssa linjassa oleville mielipiteille.
”Kun viittaan IPCC:n raporttiin ja kerron, ettei äärisää ole lisääntynyt, minut on leimattu ilmastoskeptikoksi. Samoin kun olen kyseenalaistanut Suomen 3,5 miljardin euron tuulivoimatuen, vaikka biopolttoaine olisi kansantaloudellisesti ja teknisesti ylivoimainen.”
”En ymmärrä sellaista käytöstä kuin mitä painovapauden edustaja [Suomen Kuvalehti] esitti yrittäessään hiljentää meitä. Avoin keskustelu on minulle itsestäänselvyys ja vastakkaista mieltä olevien vaientamisyritykset käsittämättömiä.”
Ajankohtainen suurinvestointi: ”Olemme loppusuoralla Härjedalenin investoinneissa. Rakennamme sinne Alholmens Kraftin vähän pienemmässä mittakaavassa. Saamme kustannustehokkaan energiakombinaatin, joka tuottaa myös puupellettejä. Niillä voi korvata lämmityksessä polttoöljyn ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Pietarsaaren ilmastostrategiassa tavoitellaan 30000 hiilidioksiditonnin vähennystä.”
Epäonnistumiset: ”Etäluettavien mittareiden käyttöönotto avasi sähköyhtiöille mahdollisuuden tarjota sähköisiä talonmiespalveluja. Emme valitettavasti saaneet Vaasan energiaklusteria mukaan tähän panostukseen, mittareita olisi pitänyt muokata.”
Mikä ilahduttaa? ”Se että onnistuimme nostamaan yhtiön arvoa. Herrfors maksoi Pietarsaarelle viime vuonna yhtä paljon osinkoa kuin mitä kaupunki aiemmin vaati energialaitokseltaan.”