Valonkantajan tarina

Påvekåpa

Ensimmäinen piirros paavi Johannes Paavali II:n kaavusta. ”Tunnuslauseenani oli ’sisin ratkaisee’, mikä oli suorassa ristiriidassa sille, että suunnittelin itse asiassa julkisivua. Tehtävänäni on saada ’kohde’ näyttämään hyvältä siten, että se säilyttää alkuperäisen substanssin aitouden.”
Kuva: Christian Irjala
Siis paaville kaapu”, Christian kysyi ällistyneenä. ”Tottahan toki voin suunnitella sellaisen.

 

Christian lähti kerran Italiaan tekemään sisustustöitä eräälle rikkaalle firenzeläisperheelle.

”Perhe oli löytänyt blogini ja kysyi, olisinko kiinnostunut sisustamaan heidän taloaan. Sanoin totta kai, lähettäkää lentolippu! Vasta lentokoneessa kysyin itseltäni, minne ihmeeseen olinkaan taas kerran matkalla.”

”Tämä on niin tyypillistä. Sanon mieluummin kyllä kuin ei.”

Italialaisperheellä oli paljon kontakteja ”tärkeisiin” ihmisiin. Eräänä hellepäivänä Christian istui perheen pojan kanssa uima-altaan reunalla.

”Poika ei osannut paljoakaan englantia enkä minä italiaa. Kysyin häneltä yksinkertaisesti: You and me, work together? ja piirsin toiveikkaana ilmaan kysymysmerkin.”

Christianin suureksi hämmästykseksi poika kysyi, kiinnostaisiko häntä suunnitella uusi kaapu paavi Johannes Paavali II:lle eli legendaariselle puolalaissyntyiselle Karol Józef Wojtyłalle!

”Siis paaville kaapu,” Christian kysyi ällistyneenä.

Asia varmistui illallispöydässä tulkin avulla.

“Tottahan toki,” Christian sanoi, vaikkei hän ollut aiemmin suunnitellut vaatteita.

 

Christian ryhtyi valtavaan työhön. Hän perehtyi kaapujen historiaan ja haastatteli pappeja. Materiaalin työstämiseen hän sai apua Tukholman kuninkaallisesta draamateatterista, jossa hänen ystävänsä oli töissä.

”Kävin myös Lontoossa hyväksyttämässä piirroksiani kardinaaleilla. Kaavussa sai olla persoonallisuutta, mutta samaan aikaan piti kunnioittaa perinteitä. Lopputulos oli minimalistisen kaunis vaalea skandinaavishenkinen kaapu. Hihoihin piilotettu koristeellisuus näkyi vain, kun kädet nostettiin ylös.”

Jää arvoitukseksi, pitikö Johannes Paavali II Christianin suunnittelemasta kaavusta, jonka italialaisperhe antoi tälle lahjaksi. Paavin äkillisen kuoleman takia huhtikuussa 2005 kaapua ei koskaan esitelty maailmalle.

Piirrokset kaavusta ja sen eri tekovaiheista Christian on säästänyt itsellään paperisina ja kuvina. Kaapua säilytetään edelleen Vatikaanissa.

”Minun on vieläkin vaikea uskoa koko juttua todeksi,” hän sanoo.