Är släkten viktig för dig?



Berit Bodin

 

Berit Bodin,
Oravais

Ja, speciellt mina två barn och min syster. Min dotter träffar jag ofta, hon bor bara 12 kilometer från mig och har fem barn. Sonen bor lite längre bort, i Vörå. Min syster bor i Sverige, men hon och hennes man har en stuga i vår hemby, så vi besöker varandra ofta när de är här i trakten.



Peter Strand

 

Peter Strand,
Oravais

Ja, men vi träffas inte så ofta numera. Det är mest på begravningar. Vi är utspridda i regionen och de som höll ihop släkten förr har blivit gamla. På fruns sida är de bättre på att hålla kontakten och besöka varandra. Det är lättare att det blir av när man har barn i samma ålder.





Jussi Mäenpää

 

Jussi Mäenpää,
Kortesjärvi

Tja, jag har bara ett par kusiner här i byn som jag brukar träffa ungefär varannan månad. Vi brukar dricka kaffe, titta på tv och prata om ditt och datt. Det är lätt att komma överens med dem, eftersom vi känt varandra hela livet. Jag bodde en vinter på 1950-talet i Sverige, när man ännu behövde pass, men annars har jag bott här.



Minna Hirvijärvi

 

Minna Hirvijärvi,
Koskenkorva

Ja, det är den. Vi umgås ganska mycket inom vår släkt, besöker varandra regelbundet och håller allmänt kontakten. Det behöver inte vara några speciella tillfällen eller stora arrangemang, det viktigaste är att man kan titta in hos varandra och hålla sig uppdaterad om vad som är på gång.


BILDER: Karolina Isaksson