Beredda på det värsta
Med husvagnen har Päivi Sorjonen och Pekka Haukilahti en andrabostad som de snabbt kan förflytta sig i.
Bild: Päivi Karjalainen
Pekka Haukilahti och Päivi Sorjonen i sitt välförsedda hem.
Bild: Päivi Karjalainen


 

Den räddningsoperation som Päivi minns allra bäst gällde en oljetanker som gått på grund utanför Kalajoki 1997.

Ur cisternerna läckte 10 000 liter olja ut på stränderna längs Vattajaudden i Lochteå.

”Där var värnpliktiga och ett femtiotal frivilliga som tvättade oljeskadade fåglar och samlade upp olja från stränderna. Det var en stor operation som tog över en vecka”, berättar Päivi.

För att inte långledas är Päivi med också i SPEK, det vill säga i Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, på svenska RCF. Inom den ramen assisterar hon som ledare för så kallade ”Klarar du dig 72 timmar på egen hand?”-kurser för kvinnor.

I höst avsåg man ordna en ”Säker vardag”-kurs benämnd LOHI22 på Vattajaudden. Denna kurs på Försvarsmaktens område måste tyvärr ställas in på grund av för lågt deltagarantal. Men skam den som ger sig. Enligt senaste uppgifter har kursen flyttats till Karleby och ska hållas ännu denna höst. Päivi hoppas på tillskott av en god portion kvinnlig energi.

 

Syftet med den här kursen är att lära känna säkerhetsriskerna i hem och närmiljö, för att kunna förebygga och bereda sig på dem. Det är fråga om grundläggande kunskaper och färdigheter som kan tillämpas i vardagen.

”På kursen lär man sig bland annat hur man agerar vid ett brandtillbud och hur man ger första hjälp i nödlägen. Man går också en smula in på cybersäkerhet”, berättar Päivi som brinner av lust att få lära ut sådana färdigheter framför allt till unga människor.

”Nuförtiden finns det så många unga som inte ens kan laga mat själva. Med den nyhjälplöshet som vi fått skulle människor dö när strömmen bryts och bostaden kyls ut”, säger Pekka rakt ut.

Päivi har alltså hunnit med att grunda Lochteå FBK:s damsektion. Som mest har den haft 20 medlemmar. Nu börjar medlemmarnas medelålder redan ligga på den äldre sidan, så yngre kvinnor är extra välkomna.

Landets försvar, räddningsverksamhet och krisberedskap är en livsstil och hobby för Päivi.

”På något sätt har det här bara vuxit fram. Man känner sig varm och trygg när man står beredd på störningar. Och det är klart att det känns fint att få hjälpa”, säger hon.

”Päivi har hjärtat på rätta stället och hon tänker alltid på andra mer än på sig själv”, hojtar Pekka i bakgrunden.

 
Bild: Päivi Karjalainen
Bild: Päivi Karjalainen

Bild: Päivi Karjalainen
Bild: Päivi Karjalainen