De sätter priset på framtidens el

Batterilagring i framtiden

Robotar har tagit över på många platser i samhället, och även inom handeln med värdepapper har de visat sig kunna agera snabbare än den mänskliga hjärnan.

”Särskilt i den fysiska elhandeln, men även inom derivathandeln finns det numera robotar, men jag ser dem inte som något hot”, säger Johanna Övergaard.

Inom elbranschen räknar man med att batteriteknologin kommer att utvecklas, så att den kan börja lagra el mer storskaligt. Den dag det går att kostnadseffektivt lagra överskottsel för användning när det råder underskott, kommer prisvariationerna att jämnas ut.

”Batteriteknologin går snabbt framåt, och på längre sikt kommer batterierna sannolikt att få en betydande inverkan”, tror Andreas Rasmus.

 

 


Derivatinstrument är ett samlingsnamn på en form av värdepapper. De vanligaste derivaten är optioner, terminer, futurer, warranter och swappar. Kännetecknande för finansiella derivat är att de är kopplade till händelser eller förutsättningar vid en specifik tidpunkt i framtiden, eller till en viss tidsperiod i framtiden.

 

Derivatinstrument kan handlas antingen direkt mellan en köpare och en säljare, det vill säga genom OTC-handel, eller via organiserade börser (till exempel Nasdaq OMX Commodities). På en börs är handeln i derivatinstrument standardiserad med kända förfallodagar och kontraktsstorlekar.

 

 


Power-Deriva
Herrfors handel med elderivat sker genom Power-Deriva, ett placeringstjänstföretag i Helsingfors specialiserat sig på placeringsportföljer och handel med råvaruderivatprodukter. Företaget har tillstånd från finansinspektionen att utföra placeringsrådgivningstjänster. Företagets ägare är företagen Katternö, Karleby Energi, Kymppivoima, Oulun Energia, Pori Energia och Vasa Elektriska. Både ägarna och kunderna är starka och stabila företag. Konceptet baserar sig på transparens i verksamheten: all derivathandel sker för kundens räkning med kundens mandat. Marknadsandelen är relativt stor, och kundrelationerna långa.
TEXT: Johan Svenlin BILDER: Kasper Dalkarl