En morsa vid ratten

Nedärvd vilja att hjälpa

Henna är van vid att sätta andra människor i första rummet, ett karaktärsdrag även hos föräldrarna och farföräldrarna.

”Men kanske borde jag försöka utveckla den här sidan av mig själv en smula i motsatt riktning. Jag borde lära mig att inse att jag inte kan hjälpa alla. Ibland måste man tänka också på sig själv”, säger hon.

Perspektiv på saken ges till exempel av att Henna för ett par år sedan gjorde ett riktigt ordentligt ryck. Som energisk mångsysslare drog hon ihop den nätta summan av 52 000 euro till mentalvård åt barn och unga.

Henna kallade samman kvinnor i bilbranschen. Sedan tog en fotograf bilder av dem under arbetets gång. Bilderna hamnade i en årskalender som de sålde till sina sponsorer. Och affären gick alltså hem.

”Nuförtiden lider allt flera barn av olika slags psykologiska problem. Kan man lämna ens litet hjälp, så är det en stor sak.”

Henna är med andra ord bra på att sälja in saker, när hon är på det humöret: ”Men det här var ett kollektivt projekt. Alla kvinnor som ställde upp ska ha lika mycket tack.”

 

Skadade vrister

Den senaste tiden har Henna tyvärr tvingats till en längre sjukledighet på grund av skadade vrister. Läkaren misstänker CRPS – komplext regionalt smärtsyndrom.

”Jag har ständigt en brännande, molande eller stickande smärta i fötterna. Sannolikt kommer det här att vara ett besvär under resten av livet”, konstaterar hon.

Att simma och särskilt att vinterbada tar bort smärtorna. I dag kan hon som mest gå sex kilometer. Därefter måste hon ta kryckor till hjälp.

Hennas mål är att värken inte ska få störa. Det finns värre saker, säger hon och småler vackert.

 


Med 16 500 följare på Instagram har Henna Rahkonen nu också etablerat sig som drönarfotograf.
Bild: Päivi Karjalainen

 

Eget företag för drönarbilder

Vad gör Henna riktigt lycklig?

”Barnen, familjen och vistelse i naturen är mina grejer. Konstnärlighet och skapande är också delar av mitt jag.”

En hobby är fotografering. För ett år sedan köpte Henna en drönare med vars hjälp hon tar foton av platser och händelser från luften. Och spelar in finfina filmer som man kan se på Instagram, där Henna har sexton och ett halvt tusen följare.

”Jag skulle kanske kunna försörja mig även på det här området. Jag blev faktiskt nyligen småföretagare som drönarfotograf.”

Den gångna sommaren åkte Henna ensam till Norge för att flyga drönare.

”Jag insåg att jag behövde egentid. Så jag beslöt mig för att i personbil bege mig ut på resa helt solo. I början hade jag dåligt samvete, men snart återfann jag den välbekanta frihetskänslan.”

Henna sov i bilen och åt av sin medhavda matsäck. Det blev 2 400 kilometer på mätaren.

”Jag kunde knappt ta in de fantastiska landskapen, trodde hela tiden att jag var på bio. Jag glömde hushållssysslor, oro och bekymmer. Jag kom hem med fickorna fulla av snäckor som jag hade samlat på stranden åt barnen.”

TEXT: Susanne Strömberg