Osa Esse Solar & Energy Parkin sähköstä käytetään litium-akkujen kierrätykseen ja loput myydään sähkömarkkinoille.
Pixabay

Ähtävän aurinko lataa litium-akut

Esse Elektro-Kraft Ab

Sähköautojen akkujen kierrätys on ruotsalaisen Autocirc-yrityksen mukaan uusi mutta kasvava liiketoiminta. Yritys on alan edelläkävijä ja pyrkii siihen, että Ähtävästä tulee sen toiminnan napa Suomessa.

”Suomessa kierrätettyjen litium-akkujen saatavuus on toistaiseksi ollut pieni, mutta meidän vahvuutenamme on, että meillä on laaja, käytöstä poistettujen sähköautojen keräysalue. Omistamme romuttamoja ympäri Pohjoismaita ja myös muualla Euroopassa. Erityisesti Norjassa ollaan pitkällä sähköautojen käytössä”, kertoo Kenneth Långbacka, Autocirc Finlandin operatiivinen johtaja.

Ähtävän investointi sisältää myös Esse Solar & Energy Park -aurinkoenergiapuiston perustamisen, yhteisomistuksessa Esse Elektro-Kraftin kanssa. Pedersören kunnalle tarjotaan 10 % vähemmistöosuutta. Aurinkoenergiapuisto rakennetaan 1,5 hehtaarin alueelle Autocircin uuden tuotantolaitoksen yhteyteen, lähelle Ähtävän sähköasemaa.

”Maanrakennustyöt alkavat syksyllä, ja tällä hetkellä keräämme tarjouksia aurinkoenergiajärjestelmien toimittajilta. Tavoitteena on, että kaikki asennetaan ja otetaan käyttöön kevääseen mennessä”, kertoo EEKAB:n toimitusjohtaja Ingvar Kulla.