Esse Elektro-Kraftin uusi aurinkoenergiapuisto nousee vanhalle maatalousalueelle Ala-Ähtävällä. Solnet-alihankkija hoitaa asennuksen.
Eva-Stina Kjellman

Ähtävän uusin energiapuisto

Esse Elektro-Kraft

Esse Elektro-Kraft jatkaa panostuksia aurinkoenergiaan, sillä Ala-Ähtävälle rakennetaan paraikaa uutta aurinkoenergiapuistoa 11 hehtaarin vanhalle maatalousalueelle. Ensimmäinen osa valmistui ja otettiin käyttöön vuodenvaihteessa, kun taas toisen osan odotetaan valmistuvan keväällä. Aurin­koenergiapuistoon asennetaan 3 668 paneelia, joiden odotettu vuosi­tuotanto on 2 000 megawattituntia.

Kehityspäällikkö Simon Kanckos kertoo, että uusi puisto on osa yhtiön uusiutuvan energian investointeja.

”Esse Elektro-Kraft on perinteisesti saanut suuren osan sähköenergiasta vesivoimasta, mutta koska vesivoima tuottaa vähiten kesäkuukausina, tarjontaa kannattaa täydentää aurinkoenergialla, joka tuottaa juuri silloin eniten.”

Aurinkoenergiapuisto kattaa maatalousalueesta kolmasosan, ja yhtiö pohtii parhaillaan jäljelle jäävän alueen käyttömahdollisuuksia; lisää aurinkopaneeleita on yksi vaihtoehto, ja myös erilaisista energian varastointimuodoista on keskusteltu.

Ala-Ähtävän aurinkoenergiapuisto on yhtiön toinen. Ensimmäinen aurinkoenergiapuisto, johon kuuluu 1 834 paneelia Yli-Ähtävän teollisuusalueella, valmistui kesällä 2023.