Uudessa lajittelupisteessä on viisi erilaista astiaa, joista yksi on tarkoitettu tyhjille pulloille ja tölkeille.
Eva-Stina Kjellman

Kiertotalous on arjen pieniä tekoja

Uudenkaarlepyyn Voimalaitos

Kinkkurasvan keräys, uutta energiaa vanhoista joulukuusista ja toimiston päivitetty jätelajittelu. Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksella on käynnissä kolme hanketta, jotka kytkeytyvät suurempaan kiertotalousajatteluun.

”Haluamme kannustaa pieniin kiertotaloustekoihin, joilla on suuri merkitys pitkällä aikavälillä”, kertoo toimitusjohtaja Tony Eklund.

Uusi lajittelupiste löytyy voimalaitoksen keittiöstä. Henkilöstö voi täällä lajitella jätteen viiteen eri astiaan – lasi, metalli, pahvi, muovi ja panttipullot. Talousassistentti Sofia Boman on tarjoutunut huolehtimaan astioista.

Muovit tyhjennetään suurempaan jäteastiaan ulkona, kun taas loput viedään kierrätyspisteeseen. Panttipulloista saatavilla rahoilla ostetaan kollegoille jotain hyvää kahvin seuraksi.

”Meillä oli aiemmin aina täpötäysi roskapussi tiskipöydän alla, joten tämä on kaikille paljon miellyttävämpää”, hän kertoo.

Kinkkurasvan suhteen tulee olla tarkka siitä, ettei rasva pääse viemäriverkkoon aiheuttamaan haittoja. Siksi Jepuan Biokaasun kanssa on järjestetty sinne tänne kinkkurasvan keräysastioita.

Joulukuusikeräyksen ajatus on sama – joulukuuset voidaan muuttaa uudeksi energiaksi kaukolämpökeskuksessa sen sijaan, että ne lojuisivat hujan hajan.

”Etenkin keskustassa asuvien on helppo heittää joulukuusi konttiimme, joka on auki vuorokauden ympäri”, Eklund toteaa.