Euroopan suurin litiumesiintymä sijaitsee Kaustisen, Kruunupyyn ja Kokkolan maastossa, ja kaivosyhtiö Keliberin suunnitelmat litiumin louhimiseksi ovat jo pitkällä.

Chilestä ja Argentiinasta litiumin OPEC?

Euroopan suurin litiumesiintymä sijaitsee Kaustisen, Kruunupyyn ja Kokkolan maastossa, ja kaivosyhtiö Keliberin suunnitelmat litiumin louhimiseksi ovat jo pitkällä.

Maailman suurimmat litiumvarannot ovat kuitenkin Boliviassa, Argentiinassa ja Chilessä, ja kaksi jälkimmäistä hallitsevat piakkoin litiummarkkinoita jopa siinä määrin, että ne voivat ohjailla hintaa – ryhtyä ”uudeksi OPECiksi”, Lundin yliopiston tutkija Duncan Kushnir toteaa.

Kushnir kuvailee tämän edellytyksiä yhdessä kollegansa Björn A. Sandénin kanssa uudessa raportissa, ”The Time Dimension and Lithium Resource Constraints for Electric Vehicles”.

Litium otetaan talteen Andien liepeillä suola-aavikon alapuolisista vesialtaista nk. brine mining -tekniikalla. Vesi pumpataan ylös haihdutusaltaisiin, ja haihtumisesta jäljelle jäänyt liuos käsitellään kemiallisesti ja mekaanisesti litiumkarbonaatiksi.

Kaivosyhtiöiden mukaan tämä on perinteistä kaivostoimintaa taloudellisempi ja ympäristöystävällisempi tapa. Poliittisen epävarmuuden takia Bolivian ei odoteta osallistuvan laajamittaiseen litiumkilpaan.

Kushnir ja Sandén uskovat litiumin säilyttävän vielä pitkään asemansa akkutuotannossa, vaikka tutkijat yrittävätkin intensiivisesti kehittää muihin metalleihin perustuvia akkuja.

Svenolof Karlsson

Maailman suurimmat litiumvarannot ovat Andien suola-aavikoiden alla. Kuvassa ohuen sulavesikerroksen alla Salar de Uyunin suolatasanko Boliviassa yli 3700 metrin korkeudessa.

TEKSTI: Svenolof Karlsson