Ranskan keltaliivien mielenosoitukset panivat pisteen EU:n suunnitelmalle purkaa sähkön kansallinen hintasääntely, jota edelleen esiintyy monissa jäsenmaissa, mm. Ranskassa.

Keltaliivit pysäyttivät EU:n

Ranskan keltaliivien mielen-osoitukset panivat pisteen EU:n suunnitelmalle purkaa sähkön kansallinen hintasääntely, jota edelleen esiintyy monissa jäsenmaissa, mm. Ranskassa.

 

Sääntelyn purkamisehdotus oli EU-järjestelmässä jo lähes maalilinjalla, kun puhelu Élysée-palatsista vaati pysäyttämään ehdotuksen, kertoo eurooppalainen Euractiv-uutissivusto.

Syynä olivat keltaliivit, joiden mielenosoitukset alkoivat presidentti Emmanuel Macronin ilmoittamasta hiiliverosta. Sähkönhinnat ovat olleet pitkään arka aihe Ranskassa – jossa hintoja siis edelleen säännellään, samoin myös Liettuassa, Puolassa, Unkarissa, Romaniassa, Bulgariassa, Espanjassa, Portugalissa, Kyproksella ja Maltalla.

On sanomattakin selvää, että kansallinen sähkönhintojen sääntely on ristiriidassa EU:n avoimen sähkömarkkinan perusperiaatteen kanssa.

Keltaliivit herättivät nopeasti vastakaikua mielipiteelle myös Euroopan parlamentissa. Sen mukaan kotitalouksien energiakustannuksista tulisi keskustella osana laajempaa sosiaalipoliittista kysymystä. Monissa maissa on laajasti energiaköyhyyttä, ja jopa Saksassa katkaistaan vuosittain sähköt 400 000 kotitaloudelta maksamattomien sähkölaskujen takia.

Euroopan kuluttajien järjestö BEUC, jonka jäsen myös suomalainen Kuluttajaliitto on, linjaa, että EU:n tulisi pidättäytyä pakottamasta maita purkamaan sähkönhintojen sääntelyä siihen saakka, kunnes kaikki sähkömarkkinat ovat kilpailukykyisiä ja köyhimpiä sähköasiakkaita suojellaan.

Myös Friends of Earth Europe -aktivistijärjestö kertoo edustajansa Clémence Hutinin välityksellä Euractiville, että ”keltaliivien liike osoittaa, kuinka energiamurros täytyy toteuttaa sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla, sivuuttamatta Euroopan energiaköyhiä”.

EU:n työstämässä ehdotuksessa säännellyt sähkönhinnat olisi purettu asteittain viiden vuoden aikana.

Svenolof Karlsson

Keltaliivit mielenosoituksessa Belmontissa Itä-Ranskassa.

TEKSTI: Svenolof Karlsson