Tuulipuisto Great Yarmouthin edustalla Englannissa.
Wikipedia

Häiriötilanne heilautti hinnat ennätyskorkealle

Syyskuun 9. päivänä saatiin uusi esimerkki haasteista, joita Euroopalla on edessään, kun yhä suurempi osa sähköntuotannosta on säästä riippuvaista. Britteinsaarten yleensä varsin myrskyisillä vesillä oli harvinaisen heikkotuulista. Samaan aikaan häiriötilanteet rajoittivat sähköntuotantoa osassa muitakin laitoksia.

Irlanti joutui sulkemaan sähkönsiirron Isoon-Britanniaan. Sielläkin sähköverkossa oli hyvin pienet marginaalit vähäisen tuulivoimatuotannon vuoksi. Sähköjärjestelmän kaatuminen saatiin vältettyä varavoimaloilla ja ns. intraday-markkinoilla (päivänsisäisessä kaupankäynnissä) nopeasti käynnistetyllä kapasiteetilla.

Se oli kuitenkin hiuskarvan varassa, ja sähkön hinta kohosi intraday-palvelujen myötä tähtitieteelliseksi, enimmillään 4 950 puntaan/megawattitunnilta, mikä vastaa 5,79 euroa kilowattitunnilta eikä se sisältänyt vielä kaikkia muita maksuja.

Intraday-hinnat pysyivät 13 ½ tunnin ajan yli 1 000 punnassa/MWh. Tämän yhden päivän lisäkustannus oli yhteensä 20 miljoonaa puntaa, noin 24 miljoonaa euroa.

Merkittävä osa tästä korvaavasta sähköntuotannosta tuli hiilivoimaloista, jotka aiotaan poistaa käytöstä ensi vuoden syyskuussa.

Ketjureaktiona Britannian tilanteeseen sähkön hinnat nousivat ennätystasolle myös Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa.

Sähkönhinnat ovat tämän jälkeenkin pysyneet Britanniassa äärimmäisen korkeina, vuorokausihuiput ovat olleet 2-3 euroa/kWh, ja ajaneet konkurssiin jo useita sähköyhtiöitä.

Uutistoimisto Bloomberg toteaa, että säästä riippuvaisista energiamuodoista aiheutuva sähköntuotannon yhä laajempi ennakoimattomuus joutuu talven saavuttua vieläkin kovempaan testiin.

Ison-Britannian sähkönkatkojen välttämiseksi arvioidaan tänä vuonna kertyvän kahden miljardin euron tietämillä liikkuvat tasekustannukset.

Boris Johnsonin energia- ja ilmastopolitiikkaan kriittisesti suhtautuvat ryhmät katsovat, että hallitus olisi voinut kehittää nokkelammankin iskulauseen kuin ”Powering Past Coal” tiedottaessaan Glasgow’n tulevasta COP26-ilmastokokouksesta.