Katla on Islannin suurin tulivuori ja purkautui viimeksi tasan sata vuotta sitten v. 1918. Aina siitä lähtien, kun norjalaiset saapuivat Islantiin 800-luvulla, Katla on todistetusti purkautunut 17 kertaa, 40–80 vuoden välein. Tulivuorten tutkijat ovat jo pitkään puhuneet odotettavissa olevasta uudesta purkauksesta.
Katla on maailman suurimpia tulivuoria. Vuonna 2010 purkautunut Eyjafjallajökull on Katlaan verrattuna kääpiö.
Katla on nyt osin Mýrdalsjökull-jäätikön peitossa eikä näytä ulospäin kovinkaan aktiiviselta. Maanalainen aktiivisuus on kuitenkin sitäkin suurempaa, näin toteaa islantilais-brittiläinen geologiryhmä, joka kertoi äskettäin tutkimuksestaan Islannin tiedotusvälineille.
Katlan arvioidaan esimerkiksi päästävän tätä nykyä ilmakehään noin 20 000 tonnia hiilidioksidia päivässä. Leedsin yliopiston vulkanologi Evgenia Ilyinskayan mukaan se viittaa merkittävään aktiivisuuteen Katlan sisällä.
”On erittäin epätodennäköistä, että geoterminen aktivisuus synnyttäisi näin paljon päästöjä. Täytyy olla kyse myös siitä, että magmaa kertyy tulivuoreen”, hän sanoo.
Tutkijaryhmä mittasi myös suuria määriä metaania ja vetysulfiittia Katlan ympäristössä, minkä vuoksi Mýrdalsjökullin jääluolissa, suositussa turistikohteessa, oleskelusta on varoitettu yleisöä.
20 000 tonnia hiilidioksidia päivässä vastaa vuodessa noin 7 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Se on kolme kertaa enemmän kuin mitä Islannin koko väestö tuottaa ja vastaa noin kahdeksasosaa Suomen koko vuosipäästöstä, hiilidioksidiekvivalentteina laskettuna.