Den nya sorteringsstationen har fem olika behållare, varav en är avsedd för tomflaskor och burkar.
Eva-Stina Kjellman

Små cirkulära lösningar gör skillnad

Nykarleby Kraftverk

Insamling av skinkfett, ny energi av gamla julgranar och en uppdaterad sopsortering på kontoret. Nykarleby Kraftverk har just nu tre projekt på gång inom ramen för ett större cirkulärt tänk.

”Det handlar om att uppmuntra till små cirkulära handlingar som i det långa loppet gör stor skillnad”, säger vd Tony Eklund.

Den nya sorteringsstationen finns i kraftverkets kök. Här kan personalen sortera avfallet i fem olika behållare – glas, metall, kartong, plast och pantflaskor. Ekonomiassistent Sofia Boman har erbjudit sig att ha koll på behållarna.

Plasten töms i ett större kärl på utsidan, medan resten förs till återvinningspunkten. Pengarna för pantflaskorna används för att bjuda kollegerna på något gott till kaffet.

”Tidigare hade vi alltid en överfull soppåse under diskbänken, det här är mycket trevligare för alla”, säger hon.

När det gäller skinkfettet är man mest mån om att fettet inte ska komma in i avloppssystemet och orsaka olägenheter. Tillsammans med Jeppo Biogas har man därför låtit placera ut insamlingskärl på några olika ställen i regionen.

Tanken med insamlingen av julgranarna är den samma – i stället för att de ska ligga och skräpa kan de förvandlas till ny energi i fjärrvärmecentralen.

”Speciellt för dem som bor i centrum är det enkelt att slänga granen i vår container, som är öppen dygnet runt”, säger Tony Eklund.