Bjørn Lomborg, kansainvälisesti tunnettu faktanmetsästäjä
Karl Vilhjálmsson

Luomuviljely planeetalle haitallisempaa

Karvas tieteellinen totuus on, etteivät luomutuotteet ole terveellisempiä ihmisille ja että ne kaiken kaikkiaan aiheuttavat haittaa ympäristölle.

Bjørn Lomborg, Kööpenhaminan kauppakorkeakoulun dosentti ja Copenhagen Consensus ‑hankkeen johtaja, esittää USA Today -julkaisun artikkelissa yhteenvedon aiheesta tehdyistä tutkimuksista.

Hän viittaa mm. Italian Basilicata yliopiston tutkijoiden Galgano el al. tutkimukseen, joka osoittaa, ettei luomuruoka ole ravintoarvoltaan sen parempaa kuin tavanomaisesti viljelty ruoka. Samaan johtopäätökseen päädyttiin Stanfordin yliopistossa muutama vuosi sitten toteutetussa vertailussa, joka oli suurin milloinkaan aiheesta tehty.

Toisessa tutkimuksessa – jota johti Hanna Tuomisto Oxfordin yliopistosta – todettiin, että luomuviljelystä on merkittävää haittaa ympäristölle: vastaaviin tavanomaisiin tuotteisiin verrattuna luomumaito vaatii 59 % enemmän, luomuliha 89 % enemmän ja luomuvilja 200 % enemmän viljelymaata.

Lisäksi luomuviljely tuottaa enemmän typpivuotoja, kasvihuonepäästöjä ja maan happamoitumista.

Luomuviljely ei ole selkeästi parempaa edes torjunta-aineiden suhteen. Esimerkiksi ”luonnollinen” torjunta-aine pyretriini on Cornellin yliopiston tutkimuksen mukaan ”äärimmäisen myrkyllistä” kaloille ja mehiläisille (ja kissoille) ja yhteyssä leukemiaan ihmisillä. Yleisesti luomuviljelyssä käytetty kuparisulfaattikin on sallituissa pitoisuuksissa myrkyllistä kaloille ja yhteydessä maksavaurioihin ihmisillä, toteaa Bjørn Lomborg.

”Suuret elintarvikeketjut panostavat yhä enemmän luomutuotevalikoimiin. Siinä on kuitenkin kyse vain asiakkaiden omantunnon rauhoittelusta. Totuus nimittäin on, etteivät luomutuotteet ole terveydelle sen parempia – ja itse asiassa ne ovat haitallisempia luonnolle ja planeetalle ja niistä aiheutuu hirvittävät seuraukset kaikkein köyhimmille”, Bjørn Lomborg sanoo.