Tuvalu – meri ei syökään sitä.

Meret kutistuvat entistään

Maapallon maamassa on 30 viime vuoden aikana kasvanut 13 500 neliökilometriä, siis lähes Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien yhteispinta-alan verran.

Näin ilmoittaa meri- ja rannikkoalueiden tutkimukseen erikoistunut hollantilainen Deltares-tutkimuslaitos raportissaan. Tulos yllätti tutkijat, jotka olisivat odottaneet päinvastaista tulosta julkisuudessa paljon puhutun merenpinnan nousun takia.

Maantäytöllä ja erilaisilla rannikkoalueiden rakennushankkeilla on suurempi vaikutus kuin meren aiheuttamalla eroosiolla, todetaan Nature Climate Change -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Maapallon maa-alue on vuodesta 1985 kasvanut bruttona noin 33 000 km², jonka vastapainoksi meri on eroosion myötä joillain alueilla syönyt rannikkoa yli 19 500 km² edestä. Tämä näkyy erityisesti Vietnamissa ja Mississippi-joen suistossa.

Maapallon maamassa on näin ollen tänä aikana kasvanut nettona noin 13 500 neliökilometriä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Pohjanmaan pinta-ala on 7 932 km² ja Keski-Pohjanmaan 6 463 km².

Muutama vuosi sitten ilmestyi toinenkin tutkimus (Kench et al, Aucklandin yliopisto), jossa esiteltiin samankaltaisia tuloksia eteläisen Tyynenmeren korallisaarilta; näiden saarten jatkuva luonnollinen maapinta-alan laajeneminen voittaa merenpinnan nousun aiheuttaman eroosion.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 600 saarta, joista 80 % oli kasvanut tai säilyttänyt kokonsa viime vuosisadan aikana, kun taas 20 % oli kutistunut.