Gunther Koschnick haluaa nostaa Saksan teollisuuden 4.0-versioon.

Tasavirtaa Saksan teollisuudelle?

Saksan energiakäänne on nyt antanut alkusysäyksen DC-Industrie -tutkimushankkeelle, joka pyrkii tutkimaan, millä edellytyksillä Saksan teollisuus voisi siirtyä perinteisen vaihtovirran käytöstä tasavirtaan.

Tarkoituksena on lehdistötiedotteen mukaan ”viedä energiakäänne teollisuustuotannon käytänteihin” ja samalla ”digitalisoida energiahuollon arkkitehtuuri”.

”Energiakäänne kohtaa siinä teollisuuden sen 4.0-versiossaan”, selittää Gunther Koschnick, joka on Saksan sähkötekniikka- ja elektroniikkateollisuuden keskusliiton johtaja.

Hanke sai alkunsa sähkönlaadun heikennyttyä voimakkaasti samaa tahtia kun yhä suurempi osa sähköstä tuotetaan tuuli- ja aurinkovoimalla. Koneiden ja laitteiden vakaan sähkönsaannin edellytysten voidaan ajatella kohenevan tasasähköverkoissa.

Tietyt koneet itse asiassa jo käyttävät tasajännitettä, mutta se vaatii väliin erityiset taajuusmuuttajat, jotta koneet voivat hyödyntää vaihtovirtaa.

Kolmevuotiseen hankkeeseen osallistuu parikymmentä suurehkoa saksalaista teollisuusyritystä ja tutkimuslaitosta. Hankkeessa aiotaan lisäksi tutkia energian varastointia, jarrutusenergian talteenottomenetelmiä ja sähköverkkojen älykästä ohjaamista.