Pietarsaaren Kruununtien varrella on pitkä rivi puukeppejä, joissa on keltaiset merkinnät. Hieman kauempana Herrforsin asentajat ovat eristäneet alueen, jossa kaivinkone on täydessä vauhdissa.
”Rakennamme täällä uutta rengassyöttöä 20 kilovoltin linjaa pitkin. Kaivamme ilmajohdot maahan ja samalla nykyaikaistamme valaistuksen. Lisäksi tänne asennetaan uusi muuntaja.”
Näin kertoo maastosuunnittelija Mikael Peldan, jonka vastuualueeseen kuuluvat Pietarsaari, Maksamaa ja Oravainen.
Mikael käy työmaalla tasaisin väliajoin tarkistamassa, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan – joskus todellisuus ei nimittäin näytä samalta kuin kartalla. Esimerkiksi täällä on kalliota juuri siellä, minne on piirretty tie.
”Se tie ei todennäköisesti toteudu, joten vedämme linjan vähän kauempana sijaitsevaa polkua pitkin, mikä on huomattavasti helpompaa kuin ryhtyä räjäytyshommiin. Mutta kuten kuulet, myös tässäkin on kalliota”, hän sanoo kaivinkoneurakoitsijan kaivaessa ojaa uusia kaapeleita varten.
Mikael Peldan vastaa siis tällaisesta suunnittelusta ja huolehtii siitä, että työt etenevät maastossa mahdollisimman sujuvasti. Hänen rooliinsa kuuluu myös yhteydenpito maanomistajiin ja sopimusten solmiminen heidän kanssaan. Hän tiedottaa kaikkia osapuolia ennen kuin asentajat ryhtyvät hommiin.
”Useimmat ovat iloisia, kun kuulevat meistä, sillä yleensä kyseessä on jonkinlainen parannustoimenpide. Mutta maa-asiat voivat myös olla joillekin herkkä ja riitoja aiheuttava aihe. Pääsemme kuitenkin yleensä yhteisymmärrykseen.”
Suunnittelu on tänä päivänä täysin digitaalista. Mikael Peldan kuitenkin muistaa ajan, jolloin käytettiin pitkiä mittanauhoja, kirjattiin yksittäisiä koordinaatteja ja piirrettiin paperikarttaan merkintöjä.
”Nyt minulla on kaikki tiedot täällä”, hän kertoo nostaessaan autosta GPS-laitteen – samantyyppisen mittausvälineen, jota muun muassa maanmittarit käyttävät.
Mikael voi laitteen avulla tutkia erilaisia karttoja, suunnitelmia ja satelliittikuvia sekä tarkistaa tonttirajat ja kiinteistötunnukset. Kun suunnittelijat ovat tehneet osansa, Mikaelin tehtävänä on tutkia, onko suunnitelma toteutettavissa.
”Vietän suunnilleen puolet ajasta toimistossa ja puolet maastossa. Pidän ulkona työskentelystä, mutta vaihtelu kuitenkin virkistää, sillä työskentelin monta vuotta linja-asentajana. Talvisin on enemmän suunnittelua, joten silloin tulee istuttua useita tunteja tietokoneen edessä.”
Voimavirta on aina ollut Mikael Peldanin juttu. Hän hakeutui peruskoulun jälkeen ammattikoulun sähkölinjalle, mistä lähtien hän on ollut alalle uskollinen; ensin silloisessa Pietarsaaren Energialaitoksessa ja myöhemmin Herrforsissa.
”Työskentelin linja-asentajana 29 vuotta, mutta sain neljä vuotta sitten mahdollisuuden siirtyä maastosuunnittelijaksi. Pidän työstäni, se on hieno yhdistelmä vastuullista vapautta.”
Mikael Peldan
- Herrfors Verkon maastosuunnittelija.
- Pietarsaarelainen, asuu talossa Hällanissa.
- Vaimo asuu Ahvenanmaalla, jossa Mikael viettää osan vapaa-ajastaan.
- Pitää jalkapallosta ja on tuttu näky Jaron otteluissa. Nauttii luonnossa retkeilystä ja kalastamisesta, mieluiten verkolla. ”Kalastan kuitenkin yhä harvemmin, sillä en pidä siitä, kun hylkeet tuhoavat pyydykset.”