Vastarintaliikkeet kampanjoivat Saksassa ja Isossa-Britanniassa nykyään yhteistyössä korkeaa sähkönhintaa vastaan. Yksi iskulauseista on ”Power to the People”.

Saksassa ennätysmäärä sähkön takia köyhiä

Yhä useammalla saksalaiskodilla ei ole varaa maksaa sähkölaskuja, ja siksi heiltä katkaistaan sähköt – näin kävi 351 408 kotitaloudelle v. 2014. Sähköyhtiöt eivät saa katkaista sähköä heti ensimmäisenä toimena vaan vasta sitten, kun asiakkaalta on jäänyt laskut maksamatta pidemmän aikaa ja useista huomautuksista huolimatta.

Saksan sähköyhtiöt lähettivät asiakkailleen peräti 6,3 miljoonaa uhkailmoitusta sähkön katkaisemisesta v. 2014.

Toinen tilasto osoittaa, että 6,9 miljoonaa saksalaiskotia eli energiaköyhyydessä v. 2014. Energiaköyhyys määritellään siten, että kotitaloudelta kuluu vähintään 10 % tuloista energiaan.

Sähkö maksoi saksalaisille loppuasiakkaille 29,14 senttiä/kWh vuonna 2014. Merkittävä osa hinnasta koostui nk. EEG-maksusta, jonka tuotto maksetaan pitkälti korvauksena niille noin kahdelle miljoonalle talonomistajalle, jotka ovat asentaneet katolleen aurinkopaneeleja. Köyhät vuokralaiset siis käytännössä tukevat varakkaita talonomistajia.

Sähkön hinta on Saksassa tänä vuonna 28,69 snt/kWh. Hinnanlasku johtuu sähkön tuotannon halventumisesta, mutta EEG-maksu on kuitenkin noussut ja on nyt ennätyssuuri, 6,35 snt/kWh.

Saksalaisten sähkölaskussa 54 % on veroja ja muita maksuja.