Aurinko- ja tuulienergian osuus sähköntuotannosta oli suurin Saksassa ja Tanskassa v. 2015, mutta niissä oli myös Euroopan kalleinta sähköä kotitalouksille. Veronkorotuksen jälkeen Tanskan sähkönhinnat ovat nousseet entisestään.

Tanskassa korkein sähkönhinta

Sähkön osuus on käynyt tanskalaisten sähkölaskussa yhä pienemmäksi, se oli tämän vuoden tammi- ja helmikuussa 29,9 Tanskan äyriä/kWh (4 senttiä/kWh) – ja siinä on mukana sähköyhtiöiden myyntikate.

Samaan aikaan loppuasiakkaan sähkön kokonaiskustannus oli korkeampi kuin koskaan: 2,76 kruunua/kWh (n. 37 snt/kWh). Verojen ja muiden maksujen osuus oli liki 70 %.

Markkinakilpailun osuus asiakkaan kokonaislaskusta oli näin ollen vain 11 % – siis se osa sähkölaskusta, johon sähköntuottajat pystyvät itse vaikuttamaan.

Kuluttajajärjestöt ovat arvostelleet kovin sanoin Tanskan sähköyhtiöitä kalliista sähköstä, mutta kritiikki on suunnattu väärään osoitteeseen, toteaa Dansk Energi –järjestön toim.joht. Lars Aagaard:
”Vain veroministeri Karsten Lauritzen pystyy alentamaan tanskalaisten sähkönhintaa. Tanskan sähköyhtiöiden liikevoitto on koko Euroopan pienin”, hän kommentoi hiljattain Tanskan televisiossa.