Suomeen jättiakusto

Yllikkälään Lappeenrannan lähelle on rakenteilla Suomen ylivoimaisesti suurin akusto. Se helpottaa tuulivoiman integrointia sähköjärjestelmään.

Mikäli suuria energiamääriä halutaan varastoida pitkiä aikoja, akut ovat siihen tuskin oikea menetelmä. Mutta pienemmille energiamäärille, jotka siirretään nopeasti verkkoon tai verkosta, ne sopivat paremmin.

Yhtenä esimerkkinä siitä on Teslan litiumioniakusto Australiassa. Akusto herätti huomiota, kun Elon Musk oli luvannut antaa sen pois ilmaiseksi, jos se ei ehtisi valmiiksi 100 päivässä.

Tesla kuitenkin onnistui siinä, ja akuston kerrotaan sen jälkeen auttaneen ratkaisevasti Etelä-Australian osavaltiossa vakauttamaan sähköverkon taajuutta.

Akusto joutui viime talvena koetukselle 17 päivää kestäneessä saarekekäytössä, aiheuttajanaan voimakas ukkonen, joka kaatoi naapuriosavaltioon Victoriaan johtaneen päälinjan. Etelä-Australian sähköverkon taajuus nousi yli 51 Hz:iin, mutta koska akusto pystyi nopeasti purkamaan tehoa sähköverkosta, taajuus pystyttiin palauttamaan normaaliksi.

Teslan australialaisen akuston teho oli alun perin 100 MW ja varastointikapasiteetti 129 MWh, mutta ranskalainen Neoen-yhtiö on hiljattain laajentanut akuston 150 MW:iin. Sama Neoen-yhtiö toimii myös Yllikkälän akkuhankkeessa. Sekin perustuu kiinteisiin litiumioniakkuihin, joiden mitoituksen ansiosta, 30 MW/30 MWh, tämä akusto on Pohjoismaiden ylivoimaisesti suurin.

Fingrid on kiirehtinyt hanketta. Fingridin asiakaspäällikkö Antero Reilander arvioi, että akusto pystyy merkittävästi helpottamaan Suomen sähköverkon taajuuden vakauttamista.

Nykyinen tuulivoiman nopea laajentuminen liittyy tähän. Mitä enemmän tuulivoimaa järjestelmään tulee, sitä herkempi se on häiriöille.

”Tämä investointi osoittaa tavoitteemme pyrkiä merkittäväksi ja pitkäjänteiseksi uusiutuvan energian toimijaksi Suomessa”, kertoo Neoenin aluejohtaja Christophe Desplats-Redier lehdistötiedotteessa.

Neoen on myös kehittänyt Närpiön Hedetin ja Kannuksen Mutkalammin tuulivoimapuistot.

 

Elon Musk - Suomeen jättiakusto

Elon Muskin australialainen akusto saa seuraajan Suomeen.
Kuva: Wikipedia