Karlshamnsverket.
Wikipedia

Sähköä öljyllä Ruotsissa

Öljyä polttamalla tuotettua sähköä ei äkkiseltään yhdistäisi Ruotsiin, mutta Blekingen Karlshamnsverketin öljykäyttöinen voimala polkaistiin käyntiin viime kesänä.

Etelä-Ruotsissa on nimittäin useiden voimaloiden sulkemisen jälkeen yhä pienemmät marginaalit sähkönsaannissa ja sähköverkon jatkuvassa tasapainottamisessa.

Tilanne kävi akuutiksi, kun osa Norjasta tulevien siirtolinjojen kapasiteetista jouduttiin ottamaan häiriöiden vuoksi pois käytöstä. Svenska kraftnät sopi sähköverkon tasapainottamiseksi, että Ringhals 1 -ydinreaktori käynnistettäisiin ja pidettäisiin käynnissä 1.7.–15.9.

Omistajalle, siis Uniperille, maksettiin tästä korvauksena 300 miljoonaa kruunua, siis vajaat 30 miljoonaa euroa.

Kuvaan kuuluu, että reaktori aiotaan poliittisen päätöksen nojalla sulkea tulevana vuodenvaihteena. Ruotsin eduskunta teki päätöksen yhden äänen erolla.

Sitten kävi niin, että reaktori jouduttiin pysäyttämään pikaisesti. Tässä tilanteessa käynnistettiin Karlshamnsverket kiertävänä varavoimana. Se pystyi 10 tunnin kuluttua palaamaan normaalitilaansa tehoreserviksi, joka on valmis tuotantoon kahdessa tunnissa.