Tämä Pohjois-Yorkshiressä Englannissa vuodesta 1986 lähtien käytössä ollut Drax Groupin hiilivoimala aiotaan suunnitelman mukaan sulkea maaliskuussa 2021.
Glyn Drury / CC BY-SA 2.0

Ei hiiltä 67 päivään

Britanniassa syntyi viime kesänä uusi, ilman hiiltä tuotetun sähkön ennätys: 67 päivää 22 tuntia ja 55 minuuttia.

Tuona ajanjaksona kolmasosa Ison-Britannian sähköstä luokiteltiin uusiutuvaksi: 17 % tuotettiin tuulivoimalla, 8 % bioenergialla, 8 % aurinkoenergialla ja 1 % vesivoimalla.

Lisäksi 19 % sähköstä tuotettiin päästöttömästi ydinvoimalla, kun taas 40 % tuotettiin fossiilisella maakaasulla ja 6 % sähköstä oli tuontisähköä.

Muutamia hiilivoimaloita pidetään edelleen käynnissä, sillä niitä tarvitaan silloin, kun muiden voimaloiden tuottama sähkö ei riitä. Sähkönkulutus oli viime kesänä koronapandemian jäljissä hyvin matalalla tasolla.

Englanti oli pitkään hiilivoiman luvattu maa. Hiiltä oli louhittu jo roomalaisvallan ajoilta lähtien, ja hiilivoimalat mahdollistivat maan varhaisen teollistumisen. Viimeiset hiilivoimalat aiotaan suunnitelmien mukaan sulkea v. 2025.

Myös monet Ison-Britannian ydinvoimaloista aiotaan sulkea – kuitenkin niin, että niitä korvaamaan on tulossa uusia suuria ja pieniä ydinvoimaloita.