De gällande anslutningsavtalen för vindkraft i Herrfors regionnät täcker in 344 megawatt. Av dem är i dagsläget ungefär 140 megawatt i drift, fördelat på fem vindkraftsparker: Puutikankangas (Ylivieska), Kröpuln (Munsala), Storbacken (Oravais), Mörknässkog (Oravais) och Jeppo Vind (Jeppo).
De omkring 200 återstående megawatten gäller vindkraftsparker under byggande: Sandbacka (Nykarleby-Vörå), Storbötet (Nykarleby-Vörå) och Lotlax (Vörå).
Närmare tjugo planerade vindkraftsparker som kan bli aktuella för anslutningsavtal med Herrfors Nät efter 2027 finns för ögonblicket markerade på Johnny Hagas karta – nämligen i Vörå, Nykarleby, Kauhava, Pedersöre, Kronoby, Vetil, Karleby, Toholampi, Ylivieska och Alavieska.
Till detta större solkraftsparker i Kronoby, Vetil och Toholampi.
”Många av de här projekten är emellertid i ett tidigt skede av processen. Alla kommer knappast att förverkligas. Och nya tillkommer sannolikt”, förmodar Johnny Haga.
Avgörande är investeringsbeslutet. Men osäkerhet råder om hur elpriset kommer att utvecklas. Ju mer vindkraft, desto lägre blir logiskt sett elpriset och desto svårare blir det att räkna hem lönsamhet. Om inte ny stor efterfrågan på el uppstår och förändrar förutsättningarna.
”Solcellsparkerna är ett nytt spelkort. Vi får ofta förfrågningar från intressenter i branschen. Solcellsparker har lägre anläggningskostnader än vindkraft, men färre drifttimmar. Ofta projekteras de på gamla torvtäkter”, säger Johnny Haga.
Det Johnny Haga inte kan kompromissa om gäller kraven på robusthet i regionnätet. Detta ska klara att bemästra de fysiska företeelser som dimensionerar säkerhetsmarginalerna i elsystemet, företeelser som bland annat beskrivs med begrepp som spänning, rotationsenergi, kortslutningseffekt, reaktiv effekt och rotorvinkelstabilitet.
De här många parametrarna är starkt kopplade till var i regionnätet elproduktionen och elförbrukningen finns. Det innebär en ny utmaning att så mycket storskalig elproduktion, alltså vindkraftsparkerna, byggs i glesbebyggda områden i regionnätets ytterkanter.
”Handlar det om riktigt stora vindkraftsparker – säg 150–200 megawatt – behöver vi sannolikt hänvisa aktörerna till Fingrid. Med sådan elproduktion kräver parken en egen 110-kilovoltsledning, och ju längre ut i periferin, desto större blir svårigheten att hantera alla de fysiska systemkraven.”
”För balansens skull i elnätet skulle vi gärna få någon ny stor elförbrukare till exempel i Nykarlebytrakten”, tipsar Johnny Haga.
Rätt dimensionering av elnätet på varje given plats är sammanfattningsvis centralt för ett effektivt och säkert elsystem. Vilket också sammanfattar den ständiga utmaningen för Johnny Haga:
Prognoserna för det framtida effektbehovet inom nätområdet måste träffa rätt – åtminstone tillräckligt rätt. Herrfors Nät kan inte göra stora investeringar på spekulation.
”Risken är att vi gör en kraftfull och kostsam utbyggnad på ett avsnitt där kapaciteten sedan inte behövs. Till exempel för att en planerad vindkraftspark av något skäl inte blir av”, säger Johnny Haga.
Ett starkt argument för alla aktörer med behov av en större elanslutning att i god tid kontakta Johnny Haga och hans kolleger för en genomgång av sina framtidsplaner.