Tänne Holyheadin edustalle Walesiin suunnitellaan laajamittaista vedenalaista sähköntuotantoa.
Minesto

Kokeilussa sähkön tuottaminen vuorovedellä

Sähkön tuottaminen vuorovesivirtauksilla on kahden nyt ajankohtaisen hankkeen perusideana. Niiden potentiaali on paikallisesti merkittävä.

Vuorovesivirtaukset ovat voimakkaita monilla valtamerirannikoilla. Tämän energianlähteen suurena etuna on, että se on säännöllinen vaikka sen voimakkuus vaihteleekin.

Vuorovesienergiaa aiotaan nyt testata kahdessa hankkeessa, Walesissa ja Färsaarilla.

Walesin hanke sisältää 160 voimalaa noin 80 metrin syvyydessä useita kilometrejä merellä. Asennettava kokonaisteho on 80 MW yli 9 km²:n alalla merenpohjaa.

Tekniikka on alunperin lähtöisin puolustusteollisuuskonserni Saabilta, ja Minestro-niminen yhtiö on suojannut tekniikan patentein.

Hanke toteutetaan yhteistyössä jo pitkään Irlanninmerellä liikennöineen Stena Line -varustamon kanssa. Varustamo rakentaa mm. voimaloiden kokoonpanolaitoksen Holyheadin satamaan Pohjois-Walesiin.

Hankkeeseen oli saatu maaliskuussa varmistettua 200 miljoonaa euroa, mutta lisää tarvitaan.

Färsaarten kokeilun taustalla on kunnallinen SEV-energiayhtiö. Siellä on jatkuvasti voimakkaita virtauksia monissa saarten välisissä salmissa. Voidaan hyvin olettaa, että sähköntuotanto voisi yltää 150–200 MW:n tehoon, mikä ylittää reippaasti saariryhmän sähköntarpeen.

Ensimmäisen kokeiluturbiinin paikaksi on valittu Streymoy- ja Vágar-saarten välinen Vestmannasundet.

Voiko tämäntyyppinen sähköntuotanto olla kannattavaa, siihen ei vielä ole vastausta.

KUVAT: Minesto