Alexander Peltola firar snart ettårsjubileum som linjemontör på Kronoby elverk.
Karolina Isaksson

10 000 steg är vardag för Alexander

På jobbet kopplar han på. På fritiden kopplar han av – med frisbeegolf. Det räcker inte med den dos frisk luft och den vardagsmotion han får i jobbet som linjemontör – pedersörebon Alexander Peltola ägnar en stor del av sin fritid åt att kasta frisbee med kompisarna och gå rundor mellan korgarna.

”Stegmätaren visar över 10 000 steg nästan varje dag. Dagar när jag gått 18-hålsbanan i Karleby kommer jag upp emot 20 000 steg”, berättar han medan han tar en paus i ett elkopplingsjobb i Nedervetil.

Han började på Kronoby elverk i oktober 2019 och blev snabbt varm i kläderna. Till och med under vinterhalvåret höll han uppe värmen.

”Det gäller att vara aktiv och klä sig rätt.”

Innan han anställdes av Kronoby elverk gick han utbildningen automationsmontör-elmontör på Optima och sommararbetade på UPM i Jakobstad. El intresserar honom mer än automation.

”Jag blev intresserad av elmontörsyrket genom min pappas kompis, som är elektriker.”

Yrket har motsvarat hans förväntningar och han trivs bra med de mångsidiga uppgifterna.

Frisbeeintresset har han haft sedan han var 13 år, men på senare tid har även kompisarnas intresse för sporten vaknat.

”Det är roligare när man är fler. Vi brukar köra till Bennäs eller Karleby för att kasta. Förra veckan gick vi en runda nästan varje vardag efter jobbet. Det är som med det mesta, om man tränar mycket, blir man bättre”, konstaterar han.

TEXT: Johan Svenlin