Antti vrider upp tempot

GILLAR FÖRÄNDRING. Nya vd:n Antti Kettu har synkroniserat sin klocka med Vetelin Energias klocka och nu väntar automatisering av arbetsprocesser. ”Det kommer att ge oss mer tid att betjäna våra kunder.”

Att stampa på stället är inget för Antti Kettu, Vetelin Energias nya vd. Han tog över i april och rivstartade med att förnya bolagets webbplats.

”Det är kanske ingen traditionell vd-syssla, men jag är en utvecklingsfokuserad gör-det-själv-människa och måste alltid fixa saker där jag ser brister”, förklarar han.

Antti Kettu kommer närmast från it-bolaget Sasken i Kaustby, där han bland annat ansvarade för försäljning och affärsutveckling. Innan dess har han jobbat på ABB i Vasa och Rolls-Royce Marine i Karleby.

”Efter många år inom it-branschen har jag fått ställa om min klocka och anpassa utvecklingsarbetet utifrån energibranschens förutsättningar.”

Han ser goda möjligheter att effektivisera processer och arbetsmetoder på sin nya arbetsplats.

”Vetelin Energia är ett kompakt och välfungerande bolag. Vi har ett bra gäng och det finns gott om kunskap innanför väggarna, men fortfarande görs alltför mycket för hand, med penna och papper.”

Han framhåller vikten av att inte genomföra förhastade reformer, utan att alltid djupstudera de rådande metoderna och sedan utveckla dem vidare eller ta i bruk helt nya metoder.

”Det är viktigt att få med hela personalen i reformarbetet och att alla drar åt samma håll. Vi ska förbättra vår tidsanvändning genom att utveckla de rätta metoderna för varje arbetsmoment. För kunderna kommer det att synas i snabbare och effektivare service.”

Klockan tickar också på fritiden, när familjen ägnar sig åt orientering.

”Min fru är den i familjen som tävlar i orientering, medan jag och vår fyraårige son springer gärna runt i skogen i en takt som gör att vi hinner njuta av naturen. Det är viktigt att röra på sig, då det blir alltför mycket sittande på jobbet.”

Naturupplevelser fick han också när familjen åkte på vandringssemester i Nordnorge i somras. Under den långa vägen passade han på att studera ellinjerna längs vägen.

”Frun hann tröttna många gånger på mina kommentarer om ellinjerna, men jag kunde inte låta bli att notera skillnaderna. Jag höll mig dock från att stanna bilen och fixa de brister jag såg i elnätet”, skrattar han.

TEXT: Johan Svenlin BILDER: Karolina Isaksson