Cancerns svurna fiende

Andtbacka_bild2

Kvällssol mindre skadlig. Robert Andtbacka besökte sina hemtrakter i Kronoby i maj och gav en presentation av verksamheten på arbetsplatsen Huntsman Cancer Institute.
”Folk skyddar sig fortfarande för dåligt mot de farliga solstrålarna som är som starkast dagtid.”
Bild: Jan Sandvik

Ingen begravningsstämning

Att dagligen möta patienter som drabbats av cancer är krävande, men på Huntsman är man mån om att patienterna inte ska behöva mötas av en begravningsstämning i något skede under vistelsen på intitutet.

Varje patient möter glad personal från att bilen lämnas till parkeringsservicen tills den körs fram vid avfärden. Det finns inga raka sjukhuskorridorer, inredningen är hemtrevlig och i stället för standardiserad sjukhusbespisning har patienterna tillgång till rumsservice dygnet runt från en gourmetrestaurang.

”Många har haft en lång väg att ta sig till kliniken och patienterna ska inte behöva fundera på praktiska saker som var de ska parkera sina bilar när de kommer in för behandling. Och kostnaderna för insitutet per patient är mindre än på traditionella stordriftssjukhus.”

Han trivs med den progressiva forskningsmiljön som råder i USA. Ambitionerna inom forskarkollegiet är höga och forskningen backas upp med både offentlig och privat finansiering.

Hans arbetsgivare, Huntsmaninstitutet, är uppkallat efter en stor donator som gjorde sig en förmögenhet på de frigolitförpackningar som varje Big Mac serverades i för något decennium sedan. Institutet har en finansiell bas på fyra miljarder dollar som kommit in som donationer och dessutom ger staten anslag för forskning.

Andtbacka känner av den balansgång mellan samarbete och konkurrens som finns inom modern forskning.

”Vi behöver samarbeta mellan olika forskningsenheter för att tillsammans komma framåt med cancerforskningen, men jag ser också konkurrensen som en bra sak. Den sporrar oss alla att bli bättre och vi lär oss av andras framgångar.”