Traditionella pacemakers kanske kan ersättas av en liten kapsel.
Wikipedia

Hjärtslag kan driva pacemakern

På sikt ska en pacemaker kunna drivas med energin från hjärtats slag och därmed kunna få ”evigt liv”, om ett aktuellt projekt i Göteborg blir framgångsrikt.

Mycket utvecklingsarbete är på gång för att ta tillvara den småskaliga energi som finns i omgivningen. Armbandsur som drar upp sig själva och miniräknare som drivs av solceller är kända exempel.

Andra idéer är skor som tar tillvara rörelseenergin när man går, golv som tar hand om friktionsenergin och väggar försedda med membran, som sätts i rörelse av vinden.

Exemplet i Göteborg bygger på att hjärtats rörelser får små fjädrar att vibrera och att detta mekaniska arbete omvandlas till elektrisk energi genom ett så kallat piezoelektriskt material.

Ett tjugotal naturligt förekommande sådana mineraler har denna egenskap och används allmänt i elektroniska produkter.

Traditionellt opereras en pacemaker in under nyckelbenet, och därifrån leds elektriska impulser via en elektrod till hjärtmuskeln.

I framtiden ska det räcka med att en liten kapsel, som drivs av hjärtslagen, placeras inne i hjärtat. Detta enligt forskningsinstitutet Rise Acero i Göteborg i en artikel publicerad av Forskning & Framsteg.