Jesper Blomqvist trivs så bra med arbetskompisarna att han gärna umgås med dem även på fritiden.
Karolina Isaksson

Jesper har hittat röda tråden

Ja, han har samma namn som den vindsnabbe vänsteryttern som spelade i AC Milan, Parma och Manchester United på 1990-talet. Han var själv inte född när hans namne grävde guld i USA, men han blir ständigt påmind av äldre personer (som undertecknad) om att det fanns en spelare som hette Jesper Blomqvist i Sveriges VM-bronslag i fotboll.

”Ja, jag har hört om honom många gånger, men jag har själv inte sett honom spela. Min pappa (Stefan Blomqvist, legendarisk mittfältare i NIK, red. anm.) har alltid varit intresserad av fotboll, så det kanske påverkade beslutet när jag skulle få ett namn”, säger Jesper.

Själv har han som junior spelat fotboll i NIK och ishockey i MuIK, men numera håller han konditionen uppe med löpning. Och med det dagliga arbetet som linjemontör på Nykarleby kraftverk.

”Det finns bättre dagar att vara linjemontör, men det går när man drar upp kragen”, säger han när vi träffar honom i snålblåst och minus 10 graders kyla vid det nya industriområdet vid Pälsvägen, ett par kilometer norr om Nykarleby centrum.

I den bitande kylan tänker han tillbaka på ljumma sommarkvällar, när han satte sig ned på Tullmagasinet för en after work med jobbarkompisarna.

”Vi trivs så bra ihop att vi gärna umgås på fritiden också. Jag sommarjobbade på Nykarleby kraftverk redan 2018, och det kändes som att komma hem när jag fick jobb här för snart ett år sedan.”

Däremellan fullföljde Jesper sina studier vid Yrkesakademin och utexaminerades som el- och automationsmontör. Han börjar nu bli varm i kläderna som linjemontör och har till och med vant sig vid höjder.

”I början var det lite nervöst att klättra upp i elstolpar, men med lite träning har jag övervunnit nervositeten.”

I snålblåsten håller han sig ändå helst på marknivå.

TEXT: Johan Svenlin