Svalt och varmt

Månaderna maj – augusti 2020 var svala och varma om vart annat.

Framför allt går maj till historien som en månad med rekordmycket snö i norra Finland. Ännu i slutet av månaden fanns det över 60 centimeter snö på enskilda stationer i Mellersta och Norra Lappland.

Inte en enda dag i maj nåddes den magiska 25-gradersgränsen, som brukar beteckna högsommarvärme i Finland. Närmast var Harabacka i Borgå med 24,5 grader den 26 maj.

Juni blev som kontrast på många orter rekordvarm, särskilt i västra Finland. Hela 21 av månadens dagar uppmättes högsommarvärme åtminstone någonstans i landet. Den högsta junitemperaturen, 33,5 grader, registrerades i Niinisalo i Kankaanpää den 25 juni. Det är bara tre tiondelar under Finlands värmerekord för juni, uppmätt i Etseri 1935.

Juni var länge mycket torr med många terräng- och skogsbränder. Sedan kom stormen Päivö under månadens sista dag med regnmängder över 50 mm i en stor del av landet. Allra mest regn, 90,8 mm under ett dygn, noterades i Venetmäki i Pielavesi.

Juli gav sedan åter omväxling med kallare väder än vanligt. Flera observationsstationer i landets västra och norra delar noterade ingen högsommarvärme överhuvudtaget. Frånsett sydkusten var solskenstimmarna så få som 20–30 procent av de typiska värdena. Nederbördsmängder över 100 millimeter observerades allmänt i hela landet.

Månadens högsta temperatur var 27,7 grader vid Joensuu flygplats den 18 juli.

Augusti innebar alltså åter en vändning, med något högre medeltemperaturer än genomsnittligt i största delen av landet. Kronoby flygplats noterades för landets högsta augustitemperatur, 29,4 grader, den 8 augusti. Den 28 augusti slog nattfrosten till på många ställen i landets norra del.

Nederbördsmängderna var i augusti ställvis mindre än en tredjedel av det genomsnittliga.

Enligt Meteorologiska institutets statistik var månaderna juni-augusti 0,5–1,5 grader varmare än den statistiska jämförelseperioden 1981–2010. Åska var sällsynt, med omkring 50 000 noterade blixtnedslag i Finland, jämfört med långtidsmedeltalet 130 000.

 


Klotillustrationerna har gjorts av professorn i fysisk geografi Ole Humlum på basis av dataleverantören GISS. Kloten visar månadens medelavvikelse från medeltalet 2010–2019.